Події
30 січня 2018
Із ліквідованого «Смартбанку» вивели майже 400 мільйонів
За результатами виявлених фактів маніпуляцій із активами банку та виведення коштів уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПУАТ «Смартбанк» подано сім заяв про вчинення кримінальних правопорушень.
news-image
Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у рамках ліквідації ПУАТ «Смартбанк» виявлено схеми, через які з банку виведено кошти на 391,3 млн грн.

Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, пише «Є!» з посиланням на Укрінформ.

"Аналіз здійснених фінансових операцій ПУАТ «Смартбанк», проведений уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у рамках ліквідації банку, виявив численні факти, що містять ознаки вчинених кримінальних правопорушень. Наслідком втілених схем стало неправомірне заволодіння групою позичальників (юридичних осіб) коштами банку на загальну суму 391,3 млн грн. Як результат – при зафіксованій «на папері» балансовій вартості корпоративного кредитного портфелю у 365,57 млн грн його незалежна оцінка виявилась у майже 38 разів меншою – 9,7 млн грн", - повідомили в ФГВФО.

Зазначається, що за результатами виявлених фактів маніпуляцій із активами банку та виведення коштів уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПУАТ «Смартбанк» подано сім заяв про вчинення кримінальних правопорушень. Триває досудове розслідування.

Як повідомлялося, рішенням виконавчої дирекції Фонду від 31 жовтня 2016 року було затверджено ліквідаційну масу ПУАТ «Смартбанк» балансовою вартістю (без врахування резервів та переоцінки) – 391,19 млн грн. При цьому оціночна вартість активів, визначена сертифікованими суб’єктами оціночної діяльності, виявилась в 11 разів меншою – на рівні 36,06 млн грн.

Станом на початок січня 2018 року вкладниками банку за рахунок власних коштів ПУАТ «Смартбанк» отримано 544 534,65 грн.

Загальна сума акцептованих кредиторських вимог – 58 681 328,48 грн. На сьогодні задоволено 100% кредиторських вимог 3 черги та 35% кредиторів 7 черги.

Читайте також:НАБУ проводить обшуки в Одесі через розкрадання грошей на держпідприємстві