Суспільство
13 листопада 2017
В’ятрович назвав умови, за яких Україна дозволить ексгумацію польських могил
УІНП ініціював мораторій на ексгумацію поховань поляків в Україні у відповідь на серію вандалізмів проти українських пам’ятників.
news-image

Мораторій на ексгумацію польських поховань в Україні може бути знятий після того, як польська сторона надасть своє бачення легалізації та відновлення українських пам'ятників на території Польщі. Про це в інтерв’ю телеканалу "1+1" повідомив глава Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, інформує "Інтерфакс-Україна", передає «Є!»

"Ми готові припинити цей мораторій за умови, що ми зможемо домовитися з польською стороною, яка оголосить своє бачення того, як будуть легалізовані українські пам'ятники на польській території, яким чином польська держава буде думати про відновлення знищених пам'яток", - сказав В'ятрович.

Він також прокоментував інформацію про нібито заборону на в'їзд йому до Польщі, назвавши це інструментом тиску.

"Це інструмент тиску і певної гри, ніяких документів, які б щось підтверджували, немає і не буде", - заявив глава Інституту національної пам’яті.

Український інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поховань поляків в Україні у відповідь на серію вандалізмів проти українських пам’ятників у Польщі та зокрема на демонтаж українського пам'ятника в селі Грушовічі під Перемишлем. Польська влада ці акти наруги не засудила, а останній навіть назвала законним.

За даними польських ЗМІ, Варшава заборонила в'їзд до Польщі В'ятровичу. У МЗС Польщі цю інформацію офіційно не підтвердили.

Читайте також: Гонтарева вже півроку перебуває у відпустці