Політика
3 жовтня 2017
В Україні понад 6 тисяч дітей виховуються в інтернатах
У кулуарах парламенту відкрилась виставка, присвячена Дню усиновлення.
news-image

Сьогодні, 3 жовтня, у Верховній Раді відкрилась тематична інсталяційна виставка "Сім'я для сироти", передає кореспондент «Є!»

Виставка присвячена Дню усиновлення, який в Україні відзначають 30 вересня.
Напередодні виставки організатори відвідали інтернати України та спілкувались із дітьми-сиротами, які розповідали про себе та свої мрії. І наразі на виставковому майданчику в кулуарах парламенту можна побачити фото дітей та їхні відеорозповіді.

Як зазначають організатори заходу, українці щороку усиновлюють близько 1500 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Майже 13 тис. дітей живуть у прийомних сім'ях та будинках сімейного типу, ще 52 тис. дітей перебувають під опікою та піклуванням. Проте згідно зі статистикою, наразі в інтернатах України виховуються 6324 дітей.

"Тільки усиновлення дає можливість дитині-сироті перестати відчувати себе сиротою. В Україні сьогодні 71 тисяча дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування. 90 відсотків дітей виховуються у сім'ях, але понад 6 тисяч дітей- сиріт проживають в інтернатних закладах. Тому так важливо, щоб кожна дитина-сирота отримала люблячу родину", - зауважив Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба під час брифінгу, що передував відкриттю виставки.


За його словами, для вирішення проблем дітей- сиріт необхідно "об'єднати зусилля народних депутатів та уряду".


Як зазначили організатори виставки, цього року держава виділила 277 млн грн на спорудження дитячих будинків сімейного типу та малих групових будинків. Цих коштів вистачить на побудову житла та влаштування в сім'ї майже 800 вихованців інтернатів. Організатори заходу підкреслили, якщо у держбюджеті на 2018 рік буде передбачено ще 500 млн грн на ці потреби, то це дасть можливість влаштувати в сім'ї близько 2 тис. дітей-сиріт.


За словами Леоніда Лєбєдєва, одного з організаторів виставки та голови благодійного фонду "Зміни одне життя - Україна", серед 6 тисяч дітей, що залишаються в інтернатах - майже 90 відсотків вже досягли 10-12 років, тому їх складно віддати на всиновлення, бо "суспільство хоче всиновлювати переважно маленьких дітей, і бажано - дітей-сиріт".

"Для більш дорослих дітей більш підходять будинки сімейного типу та прийомні сім'ї. Але необхідно покращити умови для тих сімей, які беруть дітей на виховання", - зауважив Леонід Лєбєдєв, який сам є батьком для шістьох прийомних дітей.


Він підкреслив, що батьки, які бажають всиновлювати дітей, мають отримувати допомогу на державному рівні. Зокрема, держава має забезпечити іх житлом, бо наразі - лише 14 %, тобто 150 квартир та будинків сімейного типу були надані державою від майже 1 тис. наявних. Все інше - власне житло, або житло громадських організацій. Леонід Лєбєдєв також повідомив, що в Україні знижується кількість охочих брати дітей на всиновлення та звернув увагу на пенсійне забезпечення прийомних батьків, які, працюючи 24 години на добу згодом "будуть отримувати мінімальну пенсію, одну на двох".


Леонід Лєбєдєв підкреслив, що "інтернат - це не місце для дітей" та висловив сподівання, що спільними зусиллями парламентарів та суспільства вдасться створити умови для щасливого та гідного дитинства кожній дитині-сироті.

Зауважимо, що інтерактивна виставка "Сім'я для сироти" була організована зусиллями БФ "Зміни одне життя - Україна", всеукраїнського руху Альянс "Україна без сиріт", ГО "Всеукраїнська асоціація прийомних батьків".