Суспільство
6 вересня 2017
Що потрібно вживати для профілактики ОРВІ
Лікарі рекомендують щодня з'їдати не менше 500 грам овочів і фруктів.
news-image

Нестача вітамінів і мікроелементів - одна з головних причин зниження імунітету і, як наслідок простудних захворювань.
Про це кореспонденту ГолосUA повідомила лікар Вікторія Савицька, інформує «Є!».
 Скорочення світлового дня і перепади температури не тільки послаблюють імунітет, але і негативно впливають на наш психологічний стан. А це, в свою чергу, теж негативно позначається на стані здоров'я і опірності хворобам.
Як відомо, прекрасно піднімають настрій солодкі продукти. Але з настанням холодів людям, які схильні до повноти, варто жорстко обмежувати себе в цукерках і тістечках, адже зайві кілограми в холодну пору року відкладаються набагато швидше, а позбутися від них - складніше. А ось відмовляти собі в натуральних вітамінних солодощах - фруктах, ягодах і меді - не варто, тим більше, що це прекрасний захист для організму від грипу і ГРВІ.

Фрукти і мед, як в чистому вигляді, так і у вигляді салатів, запечені, политі йогуртом або т.д. - не тільки заповнять потребу організму в глюкозі, позбавлять від нав'язливого бажання з'їсти шматочок шоколаду, але і зміцнять імунітет.


Важливо пам'ятати, що мед з чаєм та іншими гарячими напоями можна вживати тільки «вприкуску». Якщо покласти ложку меду в гарячу воду, він втратить свої корисні властивості. Дуже смачно поєднувати мед з яблуками або сиром.
Рекомендую щодня з'їдати не менше 3-4 фруктів, бажано різних. Завдяки великій кількості мікроелементів і вітамінів, вони живлять наш організм, надають сил, підвищують настрій і виводять шкідливі речовини з організму.
Не забувайте також про необхідність щодня їсти овочі та зелень, благо зараз дуже багатий вибір, та й коштують вони поки досить недорого.
Лікарі рекомендують щодня з'їдати не менше 500 грам овочів і фруктів. І не забувайте про зелень. Найкорисніші фрукти і овочі - сезонні.
Цитрусові - лимони, мандарини і апельсини- багаті вітаміном С і флавоноїди, які посилюють антиоксидантний ефект, але далеко не всі можуть дозволити собі щодня годувати сім'ю такими плодами. Тому заповнити потребу у вітаміні С можна завдяки настоям шипшини, ягід, яблук та квашеній капусті. В останній, до слова, цього вітаміну набагато більше ніж в лимонах.
Не забувайте також про журавлині і грейпфрутах - вони живлять організм вітамінами, захищають від безлічі хвороб і навіть нормалізують роботу серця, завдяки високому вмісту лікопіну і елагової кислоти.
Всі овочі і фрукти оранжевого кольору - хурма, гарбуз, морква - містять, крім іншого, бета-каротин, альфа-каротин, лютеїн, кверцетин та інші речовини, які перетворюються в вітамін А.
У всіх яскравих фруктах і таких овочах, як брокколі, помідори і цибулю, міститься кверцетин, який відомий своїми протизапальними властивостями і допомагає організму виробити антитіла до вірусів.

Читайте також: Осінній авітаміноз: як з цим боротися
Читайте також: Мешканцям Виноградаря радять не пити воду з-під крана