Події
15 липня 2017
«Розумна» колонка Google Home викликала поліцію, чим запобігла вбивству
Той факт, що «розумні» колонки постійно прослуховують приміщення в очікуванні голосових наказів, може зіграти з господарями злий жарт.
news-image

У штаті Нью-Мексико, США, смарт-динамік Google Home викликав поліцію під час бурхливої ​​сімейної сварки, Поліція стверджує, що своєчасне втручання Google Home врятувало життя жінці, на яку співмешканець направив зброю.

«Розумна» колонка Google Home самостійно викликала поліцію, ставши свідком домашньої сварки, яка загрожувала перерости в насильство. Інцидент стався в Альбукерке, штат Нью-Мексико, США. Співробітникам поліції довелося відгукнутися на виклик, оскільки колонка транслювала їм звуки сварки, що підтверджують серйозність ситуації.

Сварка почалася в квартирі Едуардо Барроса (Eduardo Barros), який в цей момент знаходився вдома зі своєю співмешканкою та їх дочкою. Під час з'ясування відносин Баррос направив на супутницю життя пістолет, запитуючи «Ти викликала шерифів?» Мабуть, Google Home сприйняла слова «викликати шерифів» як команду і зателефонувала 911.

У будинок Баррос був направлений загін спецназу. Після декількох годин переговорів їм вдалося взяти власника будинку під варту. Співмешканка Баррос отримала травми, але госпіталізації не потребувала. Дочка пари не постраждала. За словами шерифа Мануеля Гонсалеса (Manuel Gonzales), в цій ситуації втручання Google Home, можливо, врятувало людське життя.

Схожі випадки

Це не єдиний випадок, коли «розумна» колонка прийшла на допомогу поліції. У грудні 2016 р правоохоронні органи Бентонвіллі, штат Арканзас, зажадали від компанії Amazon, щоб вона поділилася записами смарт-динаміка Amazon Echo, які зберігалися на віддаленому сервері. Дані знадобилися для розслідування смерті Віктора Коллінза (Victor Collins), який в листопаді 2015 був знайдений мертвим в гарячій ванні в чужій хаті.

Колонка, яка могла б допомогти слідству, перебувала якраз у ванній кімнаті. Поліція припустила, що вона записала розмову, що відбулася безпосередньо перед вбивством. Спочатку Amazon відмовилася надати дані, пославшись на Першу поправку до Конституції США, проте в березні 2017 року компанія передумала, і записи були передані поліції.

Що ще може зробити смарт-динамік

Той факт, що «розумні» колонки постійно прослуховують приміщення в очікуванні голосових наказів, може зіграти з господарями злий жарт. У січні 2017 р шестирічна Брук Нойцель (Brooke Neitzel) з Далласа, штат Техас, запитала голосового помічника Amazon Echo, чи не може він роздобути їй ляльковий будинок і трохи печива. Через деякий час на адресу сім'ї був доставлений ляльковий будинок вартістю $ 170 і чотири фунта печива. З'ясовуючи, яким чином було зроблено замовлення, батьки в кінці кінців здогадалися прослухати записи колонки, після чого відразу ж встановили пароль на голосові покупки.

Однак незабаром телеканал XETV-TDT розповів про цей випадок жителям Сан-Дієго, штат Каліфорнія. В телеефірі прозвучали слова Брук, записані Amazon Echo. Їх супроводжував коментар телеведучого, який також міг бути розцінений як команда. Після цього від декількох жителів Сан-Дієго надійшли обурені повідомлення, що їх смарт-динаміки почали самостійно замовляти точно такі ж лялькові будинки.

Читайте також: На Шрі-Ланці слон заплив на 16 кілометрів від берега: рятували 12 годин (відео)