Україна
4 липня 2017
Медики застерігають про надзвичайну небезпеку від ос, бджіл, шершнів
Йдеться про наявність або схильність людини до алергічної реакції на укуси перепончатокрилих комах
news-image

Уже є перші жертви укусів комах.

Інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

Спершу, поблизу гори Піп Іван під час проходження маршруту погіршився стан здоров'я 29-річної туристки. На допомогу вирушили рятувальники, з’ясувалось, що потерпілу вкусила комаха, що призвело до розвитку анафілактичного шоку. А згодом від укусу шершня помер 38-річний житель Буковини. Чоловік упіймав рукою шершня, який залетів до будинку. Вже через півгодини його стан різко погіршився, він поскаржився на запаморочення й знепритомнів. Лікарі були безсилі, на фоні критичного зниження артеріального тиску в людини зупинилось серце...

То чому комахи становлять таку страшну загрозу? 

Йдеться про наявність або схильність людини до алергічної реакції на укуси перепончатокрилих комах. За таких обставин організм є вкрай чутливим саме до цього алергену, - пояснює лікар-алерголог Леонід Кривицький. -- У більшості людей при таких укусах розвивається місцева реакція, мова про появу на шкірі почервоніння та набряку. Однак за умов наявності алергічної реакції на отруту комах розвивається так звана генералізована (загальна) реакція, у яку залучений весь організм
Небезпека такої ситуації в миттєвій реакції, що загрожує порушенням серцевої діяльності, різким й критичним зниженням тиску, анафілактичним шоком, колапсом. Мова про безпосередню загрозу життю людини.

 Кажуть, що найбільш небезпечним є укус у шию..

Ні. Якщо в людини є алергія на отруту комах, немає значення, куди саме вона вкусила. Не важливо навіть, якою виявилась доза речовини, котра потрапила в організм людини. Визначальним є сам факт укусу. Найгірше, коли людина не здогадується про наявність такої алергії, а саме так часто й трапляється. У дитинстві попереджувальним сигналом могла бути наявність алергічного фону, це коли з'являється алергічний кашель, нежить, висип. До того ж може проявитись ефект накопичення, себто, якщо організм мав контакт із отрутою комахи, з кожним наступним разом реакція посилюватиметься.

 Минулого літа через укуси комах померло декілька осіб в Україні, у кожному з випадків йшлося про чоловіків. Невже представники сильної статі є більш чутливими? 

Ймовірно, такі наслідки могла спровокувати наявність хронічних захворювань. Найгірше, якщо при тім людина має проблеми в роботі серцево-судинної системи, адже за умов розвитку потужної алергічної реакції під ударом опиняється "слабка ділянка". У таких ситуаціях важливо вчасно зреагувати. Якщо стала розвиватись токсична реакція, слід негайно зажити препарат із групи антигістамінних, також допоможуть гормональні препарати, але найважливіше негайно викликати карету швидкої допомоги. Тож будьте уважні, літо тільки почалось.

Читайте також: У Вінниці чоловік на балконі облаштував пасіку