Події
18 червня 2017
Маріуполь святкує річницю визволення від російських терористів (відео)
Центром міста пройшли військові, котрі три роки тому відновлювали українську владу в захопленому сепаратистами місті.
news-image

Маріуполь святкує третю річницю звільнення міста від терористів. Блискавичну спецоперацію батальйону "Азов" відзначили парадом і концертом, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Центром міста пройшли військові, котрі три роки тому відновлювали українську владу в захопленому сепаратистами місті. Подякувати визволителям прийшли тисячі людей, які з жахом згадують період окупації. 

"Боялися люди ходити. Тут крамниці та банки грабували. Було дуже страшно", - зізнаються маріупольці.

 

Звільнити місто, попри швидкість операції, було непросто. Позивний "Голайдо", а нині заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян, працював у кварталі між Грецькою, Італійською і Георгіївською вулицями – там, на підступах до двох штабів сепаратистів у ПТУ та банку, було особливо гаряче. "Будівля відремонтована повністю, заштукатурена. А було все покоцане, вогнем поливали, як могли. Барикади вже були зайняті – наші на барикаді були", - пригадує він.

Сумнівів у тому, що місто буде звільнене, не було в тодішнього командира "Азову" Андрія Білецького. "Коли виїжджали о 4:00 ранку – сумнівів,чим закінчиться цей день, не було. Або б ніхто не повернувся, або б місто було українським", - каже він. Тепер "Азов" – уже не батальйон, а полк, в якому у хлопців сучасне екіпірування, озброєння та бронемашини. У 2014 році участь у найскладнішій частині спецоперації брали всього лиш 120 добровольців, які про підтримку технікою могли тільки мріяти – Маріуполь вони звільняли фактично з одним броньованим "Камазом" з великаліберним кулеметом на борту. 

Читайте також: В Україну у липні приїде генеральний секретар НАТО