Події
12 травня 2017
Вибухонебезпечно!: Під Києвом на Тарасівському сміттєзвалищі активно виділяється метан (відео)
Звалище розташоване всього в 5 км від Києва та займає 30 гектарів землі.
news-image

На Тарасівському сміттєзвалищі під Києвом у великих дозах почав виділятися метан. Комунальні служби встановили спеціальні труби для виходу біологічного газу, однак будь-який недопалок або іскра може призвести до біди, адже ні охорони, ні належних для зберігання газу закритих резервуарів на полігоні немає, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Звалище розташоване всього в 5 км від Києва та займає 30 гектарів землі. Полігон офіційно закрили торік після протестів людей, які скаржилися на вантажівки зі львівським сміттям. Жителі прилеглих селищ кажуть, що лише протягом перших днів травня на полігоні сталося чотири пожежі. Прокладені ж труби виводять метан у повітря. У схожих обставинах рік тому спалахнуло сумнозвісне Грибовицьке сміттєзвалище під Львовом, де під час рятувальних робіт загинуло троє людей. 

Тарасівський полігон через системні порушення обріс купою кримінальних справ. Доглядати його мала б районна і обласна влада, але все, на що спромоглися чиновники - це присипати сміття ґрунтом. Висновки екологів невтішні: вода, земля та повітня навколо отруєні на багато років. Перевищення норм ртуті, свинцю, нікелю та інших шкідливих речовин призводить до ураження печінки, нирок і нерової системи, а що ближче люди мешкають до полігону, то більше в них проблем із серцем і судинами.

Найголовніша ж безпекова загроза наразі розташована поряд із сміттєзвалищем – це газова магістраль міжнародного значення. За законом, у радіусі від 50 до 300 метрів біля газопроводу не тільки не має бути нічого вогненебезпечного, а також не проводитися жодних господарських робіт. Натомість навіть мінімальної відстані не витримано й близько. Люди бояться, що від сміттєвого метану може спалахнути звалище, від нього – газопровід, а що може бути далі – страшно навіть уявити. Вибухом може знищити не лише села, а й частину Києва, вважають місцеві жителі. 

У "Київтрансгазі" запевняють, що тримають ситуацію на контролі, а останні експертизи не виявили реальних загроз. Водночас там погоджуються, що смітник розташований занадто близько, тому на випадок аварії вже розробили план заходів. Тим часом районна влада вирішила оголодити полігон – встановити паркан. Коли це буде і що ще може та планує зробити влада – незрозуміло. Поки що ж на смітнику орудують тільки безхатченки, а люди з прилеглих сіл з великим острахом дивляться вбік, як вони кажуть, сміттєвої бомби. 

Читайте також: Китайська компанія побудує сміттєспалювальний завод на Львівщині
Читайте також: Біля Обухова звалили купи гнилого сміття: привіт зі Львова? (ФОТО)