Події
20 березня 2017
Директор київського санаторію «Джерело» найняв озброєних тітушок, щоб виселити переселенців із окупованих територій. Опубліковано відео нападу
Волонтери мають намір звернутися в Генеральну прокуратуру з приводу сьогоднішнього інциденту.
news-image

У понеділок, 20 березня, найняті власником пансіонату "Джерело" в Пущі Водиці люди із застосуванням вогнепальної зброї вкотре намагалися виселети понад сотню переселенців з окупованих територій, які проживають тут.

Інформує «Є!», з посиланням на Цензор.Нет.

 

"Добре, що людей попередили. Хтось пішов у магазин і побачив там цих "тітушок", тому встигли вибігти на вулицю разом із дітьми", - розповіла Лазебник.

За словами волонтера, "тітушки" відкрили вогонь у повітря, щоб налякати людей. Також били вікна, при тому, що під двома вікнами в колясках спали діти. Усього нападників було близько 20.

Трьох із нападників людям власними силами вдалося затримати, в тому числі їхнього ватажка. Як запевняє волонтер, він зізнався, що їх найняв господар табору В'ячеслав Гомонай.

Нападники проникли в електрощитову і відключили від електроенергії весь мікрорайон. На місце прибули представники поліції, Оболонської РДА, народний депутат Дмитро Лінько та волонтери, які опікуються переселенцями.

Зараз силами "Київенерго" до електроенергії підключені всі навколишні будинки, крім пансіонату "Джерело". При тому, що в "Джерелі" вже два роки немає опалення. Є лише холодна вода, яку власник також періодично відключає.

Волонтери мають намір звернутися в Генеральну прокуратуру з приводу сьогоднішнього інциденту.

"Нещодавно я отримала відписку від ГПУ з приводу попереднього свавілля. Сказано, що ще розслідують. А тут у мене живуть пенсіонери, люди з маленькими дітьми. Вони не тримаються за "Джерело", їм правда нікуди йти. Хтось знайшов хоч якусь роботу, діти ходять до школи. З пропонованих альтернатив для поселення - віддалені села, де часто немає ні шкіл, ні садків. До того ж багато пенсіонерів не зможуть самі жити в селах, які віддалені від лікарні на 15 км", - підсумувала Лазебник.

Тим часом у ГУ Нацполіції Києва заявили, що за фактом нападу розпочато кримінальне провадження за ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

З місця події слідчо-оперативна група вилучила гладкоствольну рушницю, з якого був здійснений постріл.

"До чергової частини Оболонського управління поліції надійшло повідомлення про те, що на територію санаторію на вулиці Курортна зайшли невідомі і вчиняють хуліганські дії. За вказаною адресою терміново прибули правоохоронці. На місці події поліцейські з'ясували, що конфлікт виник між людьми, які там проживають, і представниками одного з власників санаторію", - йдеться в повідомленні Нацполіції.

За даними правоохоронців, під час інциденту використовували піротехнічні засоби, а один із жителів зробив попереджувальний постріл у повітря.

Було вилучено частину гільзи і три петарди. Крім цього, поліцейські встановили людину, яка вистрілила: "Він надав правоохоронцям відповідний дозвіл на зброю".

Пансіонат "Джерело" в Пущі-Водиці належав "Київводоканалу", але за часів Януковича був переданий у приватну власність за злочинною схемою.

183 переселенці з окупованих територій Криму та Донбасу, в основному матері з дітьми, які живуть у пансіонаті "Джерело" під Києвом, можуть опинитися на вулиці через позицію власника санаторію.