Політика
10 лютого 2017
Голова Нацбанку просить суди вирішувати справи на користь НБУ, - парламентарій (відео)
Згідно закону кожен суддя ухвалює рішення самостійно або у складі колегії і голова Верховного Суду України не може впливати на них жодним чином.
news-image

Про це з парламентської трибуни заявив народний депутат Ігор Луценко (фракція «Батьківщина») з трибуни Верховної Ради, передає «Є!», посилаючись на intvua.com

«14 грудня 2016 року керівник Національного банку України, Валерія Гонтарева звернулася з вельми зухвалим і безцеремонним листом на ім'я Верховного Суду України з погано завуальованою вимогою примусити всі суди вирішувати справи на користь Національного банку України» - сказав він.

За словами депутата, згідно з цим листом очільниці НБУ, фінрегулятор вимагає від судової гілки влади однакового застосування норм банківського законодавства у ході розгляду справ щодо скасування рішень НБУ.

І. Луценко повідомив, що нині судами скасоване рішення Нацбанку щодо відкликання ліцензій для ліквідації 11 банків.

«Тобто, в 11 випадках судами підтверджено абсолютний непрофесіоналізм керівництва Національного банку України. Це був би вирок для будь-якого керівника НБУ, але не Гонтаревої. Натомість, НБУ в особі Гонтаревої вважає, що може давати вказівки суду і вимагати, щоб суди, в принципі, не наважувалися оскаржувати її рішення» - наголосив він.

Народний депутат зазначив, що згідно закону кожен суддя ухвалює рішення самостійно або у складі колегії і голова Верховного Суду України не може впливати на них жодним чином.

І. Луценко підкреслив, що такі звернення НБУ є складом кримінального злочину, намаганням покрити правопорушення на мільярди гривень, «які здійснюються за сприяння пані Рожкової і пані Гонтаревої».