Шоу-біз та культура
24 листопада 2016
Фільм про Лобановського переміг на фестивалі у Мілані (відео)
Лобановський став 20-м тренером футбольного клубу.
news-image

Документальну стрічку "Лобановський назавжди" визнали найкращим фільмом Міжнародного фестивалю спортивного кіно у Мілані. Стрічку про тренера київського "Динамо" Валерія Лобановського зняв російський режисер Антон Азаров, передає «Є!».

Київське "Динамо" існує з 1927 року. Лобановський став 20-м тренером футбольного клубу. Під його керівництвом 1975 року "Динамо" вперше в історії радянського футболу виграло Кубок кубків та Суперкубок УЄФА. Тренер очолював збірну СРСР, яка 1988 року в Німеччині виборола звання віце-чемпіона Європи. У 2000-2001 роках працював зі збірною України. Серед найвідоміших його вихованців - Андрій Шевченко, Сергій Головко, Владислав Ващук.

"У своїй картині ми зібрали спогади сучасників Лобановського. Тих, хто знав і любив його. Про легендарного українського тренера розповідають французький футболіст Мішель Платіні, тренер мюнхенської "Баварії" Карло Анчелотті, екс-директор спортивного видання "Франс Футбол" Жак Ферран. А також тренери "Динамо" Олег Блохін та Андрій Шевченко", - каже Антон Азаров.

Київське "Динамо" 1961-го стало першою не московською командою-чемпіоном. Тоді у чемпіонаті Лобановський провів 10 голів. Він багато в чому не погоджувався із московським тренером В'ячеславом Соловйовим. Мав власну точку зору щодо стратегії команди на полі. Завершував ігрову кар'єру в одеському "Чорноморці" та донецькому "Шахтарі". Коли став тренером сказав, що такого гравця як він, у своїй команді не терпів би.  

"Картина розповідає про унікальний творчий метод Лобановського. Він базувався на підвищенні фізичної витривалості гравців. Суворій дисципліні на полі і поза ним й математично прорахованих комбінаціях. До моменту використання у грі футболісти шліфували їх десятки разів", - додає режисер.

У 63 роки "швидка" забрала Валерія Лобановського з тренерської лави на стадіоні. Це сталося під час календарної гри чемпіонату України з "Металургом" у Запоріжжі. Того дня матч завершився черговою перемогою "Динамо". У Лобановського діагностували інсульт. Він більше не приходив до тями і через 6 днів пішов із життя. У пресі Валерія Лобановського називали "українським Мольєром". Порівнюючи з французьким драматургом, який пішов із життя під час своєї вистави.

За словами Антона Азарова, у фільмі немає закадрового голосу. Глядач повинен сам визначити своє ставлення до особистості тренера. Тривалість стрічки - 93 хв.

Картина "Лобановський назавжди" дебютувала на міжнародному документальному фестивалі в англійському Шеффілді. В Україні вперше представлена на фестивалі "Молодість".

Фільм вийде у прокат 1 грудня.