Суспільство
17 жовтня 2016
У Фінляндії батьки школярів готують скаргу за пропаганду на уроках російської мови
У Тампере на заняттях з російської мови школярам давали завдання з пропагандистським змістом.
news-image

У фінському місті Тампере школярі, які вивчають російську мову, звернули увагу на текстові завдання, що мають яскраво виражене політичне та пропагандистське забарвлення, передає «Є!» із посиланням на Yle.

Так, учні одного з ліцеїв в Тампере отримали завдання проаналізувати, відповісти на питання і написати виклад за кількома текстами з газет «Итоги» і «Аргументы и факты», в яких говорилося про дискримінацію російської мови в світі.

Також ліцеїстам було запропоновано ознайомитися з текстом виступу колишнього дитячого омбудсмена з прав дітей Павла Астахова, в якому він говорить про необхідність заборони на усиновлення російських дітей іноземцями.

У текстах, які отримали ліцеїсти, були, наприклад, такі рядки:

Багато співвітчизників, виїжджаючи за кордон, стикаються з тим, що не тільки не можуть спілкуватися з місцевими рідною російською, а й не мають можливості отримати необхідну довідкову інформацію, починаючи від розкладу маршрутів руху і закінчуючи відомостями про досягнення культури. [---]

Лити сльози з приводу того, що нас дискримінують, вважаю неправильним. Потрібно по всіх можливих каналах - дипломатичних, міждержавних, культурних, через громадські структури - ясно і твердо вимагати своє. Ми не наполягаємо, щоб російська стала основною мовою спілкування, але зайняти законне і належне статусу країни місце в світі вона повинна!

 

Ми прекрасно розуміємо, чим закінчився так званий "захист" на прикладі мого рідного Криму, а також Донбасу. Там теж все починалося з того, що народу стали казати, що хтось переслідує російську мову, - каже мати одного з учнів, ініциаторка скарги.

Учні ліцею, чиї батьки зв'язалися з новинний службою, займаються вивченням мови заочно - вони отримують від вчителя роздруківки письмових завдань, які після виконання потрібно передавати ректору ліцею.

Мій син вивчав російську мову всі 9 шкільних років раз на тиждень по 2 години. Викладачем я була дуже задоволена. З цього року син почав вчитися в ліцеї. Заняття з російської мови будуть проходити заочно. Штатного викладача з російської мови, як я розумію, у них немає. Ми збираємося писати скаргу керівництву ліцею.

Завдання про утиск російської мови ми просто проігнорували. Я вважаю неприпустимим проникнення цих текстів до Фінляндії. Мій син не буде виконувати такі завдання, як такі, що суперечать нашій громадянській позиції. Керівництво ліцею має уважно підходити до теми відбору викладачів і навчальних матеріалів, - каже мати одного з учнів.


В описі до курсу російської мови, в рамках якого учням пропонують ознайомитися з вищенаведеними текстами, зазначено наступне:

Курс пропонує студентам оцінити мовне різноманіття у світі і знання мови як інструменту для підвищення власних культурних навичок. Теми курсу тісно пов'язані з навчанням, життям молоді та необхідністю використовувати мови.


Читайте також: В аеропортах України зникне російська мова