Події
15 липня 2016
Луценко запропонував нардепам отримати доступ до державної таємниці для вивчення обставин Іловайської трагедії
Закінчення судової військової експертизи очікується у першій половині серпня 2016 року.
news-image

Сьогодні Генпрокурор України Юрій Луценко взяв участь у засіданні Верховної Ради України. Він нагадав, що Головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, у якому, крім інших подій театру бойових дій, досліджуються обставини та причини Іловайської трагедії, яка мала місце у серпні 2014 року, передає «Є!»

Юрій Луценко наголосив, що органи прокуратури, наскільки це дозволено нормами законодавства, у тому числі Кримінального процесуального кодексу України, максимально відкриті та прозорі для суспільства в частині висвітлення ходу та результатів розслідування зазначеного провадження.

Генеральний прокурор повідомив, що на цей час на завершальному етапі перебуває проведення судової комплексної комісійної військової експертизи, закінчення якої очікується у першій половині серпня 2016 року.

На основі документів експерти встановили, хто і як командував військами на даному напрямку, хто віддавав накази і хто не віддав життєво необхідних наказів. Експерти завершують свою роботу, - зазначив Юрій Луценко.

Генеральний прокурор підкреслив, що з огляду на значний суспільний запит щодо встановлення всіх причин та можливо винних осіб у трагічних наслідках, Генеральна прокуратура України звертається до всіх без виключення народних депутатів України, депутатських груп і фракцій з пропозицією невідкладно оформити у встановленому законодавством порядку допусків до державної таємниці. Депутати, які будуть мати допуск до державної таємниці та виявлять бажання ознайомитись з матеріалами та висновками експертів, отримають таку змогу невідкладно.

Зважаючи на вимоги законодавства щодо захисту відомостей, які становлять державну таємницю, ознайомлення народних депутатів України з висновками експертів дасть змогу в цілому, без порушень вимог закону донести народу України об’єктивну істину у справі, припинивши фальсифікації і політичні ігрища на крові наших героїв, - наголосив Юрій Луценко.
Ми повинні це зробити разом. Я запрошую всіх депутатів, хто хоче взяти в цьому участь, оформити допуски, - додав він.

Також Генеральний прокурор звернувся до Голови Верховної Ради Андрія Парубія з проханням надати Генпрокуратурі списки народних депутатів, які будуть негайно допущені до вивчення документів і експертних висновків.

Читайте також: Прем'єр-міністр Чехії хоче напоумити депутата, що виступила проти усиновлення дітей гомосексуальними парами