Події
30 травня 2016
Пітер проти Кадирова: видатні діячі Петербурга виступають проти перейменування мосту на честь чеченця
Російський режисер Олександр Сокуров і актор Олег Басилашвілі виступили з критикою ініціативи петербурзьких властей назвати один з міських мостів ім'ям Ахмата Кадирова.
news-image

Копію листа режисера опублікував у понеділок, 30 травня, на своїй сторінці в Facebook депутат петербурзького законодавчих зборів Борис Вишневський, повідомляє «Є!» з посиланням на російські ЗМІ.

Випадково мені стало відомо про плани назвати один з мостів Санкт-Петербурга ім'ям Кадирова. Дане рішення викликає у мене крайню тривогу. До цього моменту ні політики, ні історики не розбиралися в характері подій, що відбувалися в Чечні. Але одне ясно - це був заколот проти Росії. І цей заколот забрав життя російських солдатів і російських людей, - йдеться в листі Сокурова на ім'я губернатора Санкт-Петербурга Георгія Полтавченко.

За словами Сокурова, згадка імені Кадирових у місті, що пережило блокаду, буде зустрінута жителями Петербурга з обуренням. Режисер зауважив, що на Рамзані Кадирові «лежить тінь співучасті в організації політичних убивств і ісламізації Чечні».

Повідомив Вишневський і про думку Олега Басилашвілі, почесного жителя Петербурга, який, зателефонувавши йому, також заявив про свою незгоду з можливим рішенням топонімічної комісії.

Повідомляється, що питання про присвоєння мосту через Дудергофський канал Петербурга імені Ахмата Кадирова повинен бути обговорений членами топонімічної комісії міста в понеділок, 30 травня.

Кадиров був муфтієм Чечні під час Першої чеченської війни, а після початку другої кампанії перейшов на бік Росії і був обраний президентом республіки. Він був убитий в квітні 2004-го, після чого був посмертно визнаний Героєм Росії. Він батько одіозного нинішнього глави Чечні Рамзана Кадирова.

 

Читайте також: У Чечні виправдовуються через весільний кортеж родича Кадирова