Iнтерв’ю
10 травня 2016
На українському відборі «Євробачення» вболівала за Hardkiss, але вірю в Джамалу! - оперна діва Наталія Шелепницька
Проте співачка побоюється, що серйозну пісню Джамали європейці не зможуть зрозуміти.
news-image

Сьогодні опера намагається вийти за жорсткі рамки канонів і бути цікавою більш широкому загалу, ніж вузькому колу поціновувачів класичної музики.  Серед тих оперних співаків, які не бояться сміливих експериментів, особливе місце займає дивовижна жінка – народна артистка України, Посол Миру, Кавалер ордена Святої Марії Наталія Шелепницька.  Попри високі титули і визнання як на українській, так і на світовій оперній сцені вона відкрита до нових ідей і мріє зробити проект у стилі симфо-року.

Але не тільки цим унікальна Наталія Шелепницька. Дивлячись на цю жінку з королівською поставою, витончену й інтелігентну, нелегко повірити, що вона їздить з концертами до зони АТО, виступаючи перед українськими бійцями. Проте саме в такій місії, місії відновлення миру і спокою на рідній землі, бачить сенс своєї діяльності оперна діва. Про гострі теми сьогодення, майбутнє класичної музики і конкурс "Євробачення" поговорила з Наталією Шелепницькою журналіст «Є!».

- Для багатьох опера залишається елітарною і малозрозумілою музикою. На жаль, часто артистів опери знають лише справжні поціновувачі на відміну від поп-зірок, які не сходять з обкладинок глянцю. Як ви ставитесь до тих виконавців, які все ж вирішили відійти від оперного репертуару і спробувати себе у поп-музиці?

Мій педагог і видатна оперна співачка Євгенія Семенівна Мірошниченко була категорично проти такого,  вважала, що це впливає на академічну школу, псує талант. Проте я особисто вважаю, якщо хороший співак опанував академічну вокальну школу і може співати в будь-якому жанрі, то це не зашкодить йому. В цьому переконалася на своєму досвіді. Я випустила диск, де була академічна українська музика «Я так тебе люблю», згодом вийшов диск Memory, до якого увійшли шедеври світової класики в сучасному аранжуванні. Зараз мені пишуть наші сучасні композитори, які працюють з поп-класикою. Наприклад, нещодавно рок-музикант Олександр Тищенко написав для мене фантастичний твір «Моє кохання», який за його словами, мріяв написати саме для співачки з великим вокальним діапазоном.

Будемо справедливі, поп-жанр більш доступний для людей, а академічна музика більш елітарна, для обізнаних людей, до цього привчають з дитинства. Але таким місточком між цими кардинально різними жанрами є поп-класика, неокласика. Ці нові жанри нібито наближають оперу до людей.

- Зараз у Європі спостерігається великий інтерес до оперного співу, а деякі артисти не менш популярні за поп-виконавців. У нас, на жаль, інша ситуація. Як, на вашу думку, можна популяризувати оперу в Україні?

На Заході дуже модно відвідувати концерти академічної музики, оперні спектаклі, куди ходять перші особи країни на прем’єрні спектаклі, на концерти видатних співаків саме класичного жанру.  Треба задавати такий тренд і в нашій державі.

Там, де культурна нація, там і багата держава. Митці для того і живуть, щоб пропагувати класичне мистецтво. Тому я хочу створити такий фестиваль, який би проводився щороку, з симфонічним оркестром і  неймовірним, феєричним шоу.  Яку шалену популярність набув один з найбільших відкритих театрів в Італії Арена ді Верона! На його сцені сьогодні відбуваються найяскравіші концерти і спектаклі видатних митців світу. До речі, не суто класичні, а тих же Андреа Бочеллі, Сари Брайтман, які більше працюють вже в поп-класиці.

- Одним зі шляхів сьогодні для здобуття артистами визнання і популярності є участь у вокальних телешоу.  Часто до таких проектів йдуть класичні співаки, проте вони рідко стають переможцями,  а судді або тренери  часто не знають, як працювати з такими учасниками…

Я дуже засмучуюсь у таких випадках. Адже, наприклад,  в шоу «Голос країни» в європейських країнах, якщо судді почули класичного співака, одразу ж повертаються до нього. І ці виконавці є фаворитами телешоу. Це можна пояснити, по-перше, повагою до класичного мистецтва, по-друге, члени журі не бояться працювати з такими виконавцями. Тому що поп-музику зможе співати будь-хто, а для академічного співу має бути дар. У нас все інакше…  Але хочу зазначити все ж таки позитивну тенденцію, коли в подібних шоу в Україні стали більше уваги звертати саме на академічних співаків. І це дуже добре!

- У вас також є досвід участі у вокальному шоу  «Зірки в опері»  чотири роки тому, де ви співали в парі з російським реп-виконавцем Тіматі.  Що дав вам такий досвід і чи зміг проект наблизити оперне мистецтво до пересічного глядача?

Шоу такого рівня пішло лише на користь його учасникам. Для мене це був безцінний досвід, коли на сцені можна було втілити сміливі ідеї, наприклад виконати пісню Bring Me to Life  рок-гурту Evanescence  або пісню EmpireStateofMind Jay-Z і Аліши Кіс. А завдяки нашому незвичайному  тандему шанувальники опери відкрили для себе сучасну музику, зокрема реп, а шанувальники Тіматі почули і, сподіваюся, зацікавилися класичною музикою.

- Але це не один оригінальний дует у вашій кар’єрі. Минулого року  ви заспівали на сцені філармонії з рок-виконавцем Вадимом Краснооким , фронтменом гурту MadHeads.  Як виникла така ідея?

Мені дуже сподобався такий експеримент. Звідки виникла така ідея? Диригент Національного академічного оркестру народних інструментів України Віктор Омелянович Гуцал запросив мене на концерт, де цей оркестр акомпанував Mad Heads. Треба додати, що сьогодні цей оркестр дуже задіяний у спільних концертах з рок-виконавцями: з Олегом Скрипкою, Валерієм Харчишиним з гурту «Друга ріка», з Mad Heads.  На цьому концерті я відкрила для себе Вадима Красноокого,  побачила, як він співає наживо. Так і виникла ідея поєднати українську класику, поп- і рок-музику. Наприкінці концерту я заспівала пісню Адель Skyfall з українським текстом, це було символічно і красиво.

- З ким би хотіли ще заспівати з вітчизняних рок-виконавців? Зі світових?

На жаль, неможливо заспівати разом з Фреді Меркурі... Проте у нас є Славко Вакарчук, Олег Скрипка, можна було б зробити спільний проект,  ми вже обговорювали такі плани. Можливо, все вийде і буде такий проект.

Зі світових?  Є група Nightwish, яка мені дуже подобається.  У мене взагалі є ідея зробити концерт у стилі симфо-рок. Тільки не хочеться співати кавери, потрібні оригінальні композиції.

- Цей напрямок сьогодні є дуже прогресивним…

Так, згодна. А нещодавно відкрила для себе гурт Hardkiss. Я ніколи раніше його не чула до відбіркового туру «Євробачення» цього року. Власне, я їх тоді вперше почула і зробила таке гарне відкриття для себе: хороший колектив, прекрасна солістка, яка гарно вокалізує. Вони молоді, перспективні, харизматичні, роблять гарну музику, причому музику оригінальну, а не кавер-версії. З такими виконавцями наша музика виходить на інший щабель виконання. Мені це дуже приємно!

- На українському відборі «Євробачення» ви вболівали за Hardkiss?

Так, чесно скажу, вболівала за Hardkiss. Хоча ми з Джамалою в дуже хороших стосунках, ми разом брали участь в проекті «Зірки в опері». У неї чудова пісня, дуже актуальна, щемлива, вона болить нас… Тільки аналізуючи сам конкурс «Євробачення», як там все відбувається і хто перемагав впродовж цих років, я дуже хвилююся за те, - хоча за Джамалу я не хвилююся, вона все зробить як треба, -  чи зрозуміє Європа наш біль, цю важливу тему. На жаль, референдум в Нідерландах (референдум з Угоди про асоціацію України і ЄС – прим.авт.) підтверджує мої хвилювання.

Звичайно, мені хочеться, щоб Україна перемогла, щоб Джамала привезла перше місце. Але коли був відбір, я дивилася і як музикант, і як пересічний глядач, і я розуміла, що Hardkiss мали всі шанси на перемогу в «Євробаченні», тому що вони зараз в тренді. І Європа, мені здається, підтримала б такий колектив. Але хто знає… Тепер вболіватиму за Джамалу і бажаю їй перемоги!

- Анексія Криму, конфлікт на Донбасі спричинили погіршення відносин між Україною і Росією як політичних і дипломатичних, так і культурних. Ми бачимо сьогодні створення «чорних» і «білих» списків артистів як в Росії, так і в Україні, чуємо звинувачення на адресу музикантів у продажності й зраді. Скандал з цього приводу не обійшов і український відбір «Євробачення». Як ви до цього ставитесь?

Я Посол Миру окрім того, що співачка. Я б хотіла поїхати до Росії, щоб відкрити для росіян серце і розповісти їм, якими ми, українці, є насправді, на відміну від картинки російських каналів. Якщо б знала, що своїм виступом зможу щось змінити в цій складній ситуації, я б обов’язково поїхала. Ми ж раніше їздили з концертами до Росії, і нас завжди блискуче приймали…

Але душа моя через російське вторгнення на нашу територію болить! І я не можу схвалити і виправдати тих співаків, які їдуть до Росії з комерційними цілями. Якщо ж вони їдуть туди з дипломатичною місією, з миротворчою, то інша справа.  Я розумію, що тут дуже тонка межа…

Особисто я, якщо б мене запросили до Росії, то добре подумала б, навіть з приводу того, чи повернусь звідти. Адже я ніколи не приховувала свою проукраїнську позицію, скільки разів в інтерв’ю казала,  що я засуджую анексію Криму, вторгнення російських військ в Україну, і підкреслювала, що за всім цим стоїть президент Росії.  Я не боюся цього, я сміливо заявляю: жодна країна не має права вторгатись на територію іншої країни і диктувати свої умови. А скільки людей загинуло і скільки досі гине…  Тому розважати Росію своїми піснями я не зможу…

- Ви їздите з концертами до зони АТО, де нечасто можна зустріти зірку вашого рівня, гастрольний графік у вас дуже напружений - постійні переїзди, перельоти, репетиції… Тому не можу не запитати – як вдається вам так чудово виглядати?  У чому ваш секрет краси?

Мій секрет – це позитивне ставлення до всього, що мене оточує. Завжди можна знайти тисячу причин, щоб бути песимістом, бути всім незадоволеним. Але це не моє…  Я займаюся йогою. Вранці п’ю водичку з медом і лимоном, а потім роблю йогу десь півгодини. Є дивовижні 5 вправ тибетських монахів, які підтримують осанку і чакри, тобто діють на оздоровлення всього організму. Раджу спробувати!

- Які Ваші подальші творчі плани? Чим порадуєте своїх шанувальників найближчим часом?

Скоро вийде новий альбом у стилі поп-класика, куди увійдуть як мої твори, так і моїх колег. Вийдуть нові кліпи. Так як в 2015 році я отримала звання Народної артистки України , то це треба «підтримувати». Є багато різних планів щодо турне і Україною, і Європою, вже є графік концертів і в Угорщині, і в Іспанії. Але я хочу бути корисною Україні, я дуже хочу багато зробити тут  і як співачка,  і як Посол Миру, і просто як громадянка України, і як мама і дружина, яка вболіває всім серцем за те, що відбувається тут. Тому буду всі свої зусилля направляти на відновлення миру.

Хочу ще багато разів поїхати до зони АТО, підтримати наших бійців, підтримувати їх тут, влаштовуючи благодійні концерти, тобто робити те, що повинна робити людина, яка має свою чітку громадянську позицію.

Бесіду вела Катерина Пилипенко

Читайте також: У Німеччині оцінили шанси Джамали на Євробаченні 2016