Суспільство
25 квітня 2016
Туризм у зоні Чорнобильської АЕС: побачити, як зупинився час
В останні роки поїздки до зони відчуження Чорнобильської АЕС набули популярності, перевтілившись з екстриму в екзотичний туристичний напрямок.
news-image

Аварія на Чорнобильській АЕС стала трагедією, яка сколихнула не лише Радянський Союз, але й весь світ. 26 квітня 1986 року розділило життя величезної країни на "до" та "після". Для мешканців Чорнобиля та Прип'яті ця дата стала фатальною, адже вони втратили усе без шансу будь-коли повернути. Тисячі загиблих, тисячі зламаних доль й Чорнобильська зона, огороджена колючим дротом, яка на довгий час залишиться зоною табу.

Однак усе заборонене манить найбільше. Дехто прагне побачити таємничі пустирі Чорнобиля, інші вправно на цьому заробляють. «Є!» розібралась, чому набирає популярності туризм у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Сталкери

Перші відвідувачі почали їздити у зону відчуження всередині 90-х, коли рівень радіації дещо знизився. Тоді прихильники екстриму потрапляли у 30-кілометрову зону таємно й без дозволу. Згодом таких екстремалів назвали сталкерами. Назву запозичили з роману братів Стругацьких, назвавши так однойменну комп'ютеру гру, яка швидко завоювала прихильність користувачів. Згодом сталкерами стали називати людей, які без офіційного дозволу потрапляли до зони відчуження з різних причин - шукали гострих відчуттів, проводили наукові досліди, збирали матеріали для книг тощо.

"Для нелегалів існує Чорнобиль-2 і Прип’ять. І вони туди ходять перший рік-два. Потім їх починають цікавити села. Всякі популярні села типу Товстого Лісу, Ямпеля. Вони починають досліджувати села. Потім усілякі відшиби і цікаві речі типу піонер-таборів, покинутої церкви. До цього доходять далеко не всі. Це вже такі "любітєлі" екзотики. Вони люблять знайти отакий відшиб, де живуть рисі, там де взагалі нікого. Власне, там можна відчути те саме відчуження, про яке постійно всі говорять. Тому що відчуження на популярних туристичних маршрутах вже давно немає, - розповідає відомий сталкер Маркіян Камиш в інтерв'ю "Сегодня".

Сталкери розповідають, що їх цікавлять особливі місця Чорнобиля, які не побачиш на туристичному маршруті. Зазвичай це люди молоді й відчайдушні, котрі думають, що попереду ще десять життів. Звичайно, в особливо небезпечні місця нелегали зазвичай не йдуть, а шукають автентичні речі й місцини, котрі ніколи не продемонструє гід. 

Туристи

 

Зона має особливий адміністративно-правовий статус, на її території діє контрольно-пропускний режим. Тому туристи завчасно оформлюють собі пропуск через провайдера екскурсій і їдуть до зони відчуження групою або індивідуально, але за певним маршрутом.

Популярний блогер Сергій Нагорний відвідував Чорнобиль та Прип'ять двічі. Чорнобильська зона стала для нього одним із тих туристичних об'єктів, у які хочеться повернутися знову. Він розповідає, що у зоні відчуження туристи можуть побачити унікальні речі, яких немає ніде у світі. Зафільмувавши жахливі кадри зупиненого у 1986 році часу, Сергій переконує: з кожним роком унікальних речей стає все менше й менше, тому варто встигнути їх побачити.

У блозі з відвідинами Чорнобиля Сергій демонструє карколомні кадри закопаних сіл, покинутого дитячого садка, унікальної за своєю висотою антени, котру, ймовірно, незабаром розберуть на металобрухт. А потім він обідає у їдальні Чорнобиля, де туристів годують домашніми, смачними стравами й пропонують справжні "чорнобильські" порції. 

Краєвиди мертвого міста Прип'ять вражають не менше, вони приголомшують. Сергій Нагорний називає покинутий населений пункт одним із найцікавіших пунктів програми поїздки в Чорнобильську зону відчуження.

Незабутні враження залишає зовнішній та внутрішній вигляд будинку культури "Енергетик", розповідає Сергій. На стінах збереглися історичні радянські написи, пропагандистські матеріали, є навіть тогочасні книги та газети. Не зрозуміло, але значну частину будинку культури займає великий колишній спортзал, а концертний зал має досить скромні розміри.

Неможливо оминути увагою, каже блогер, славнозвісний парк розваг, який мав відкритися 1 травня 1986 року, проте на жодній гойдалці так і не змогли покататися діти. Сьогодні його жахливі кадри вражають спустошеністю та розрухою.

Зазвичай туристи, розповідає Сергій, обов'язково відвідують у Прип'яті басейн "Лазурний" та школу № 3. Басейн очевидно був започаткований, як масштабний проект, але зараз будівля перебуває у катастрофічному стані. Під час дощу вода ллється зі стелі великими потоками, що врешті-решт остаточно її зруйнує. Середня школа також вражає своїм зовнішнім та внутрішнім виглядом. Однак кульмінація усіх кадрів із зони відчуження - це тогочасні речі, котрі за 30 років набули страхітливого вигляду.

Як поїхати до Чорнобиля?

В Україні працює декілька провайдерів екскурсій в Чоронобильську зону. Замовити поїздку можна безпосередньо на сайті буквально у декілька кліків. Однак прийом заявок припиняється за 4-7 днів до виїзду, залежно від наповнюваності групи. Турист має змогу поїхати на 1- 3 дні, більша кількість днів вже є спеціальним замовленням й оговорюється особисто.

Найпопулярнішим є одноденний тур, коли туристи виїжджають з Києва о 8 ранку і повертаються до столиці близько 21:00. Провайдер пропонує  туристам розширену програму відвідування, навчання навичкам радіаційного виживання, комфортабельний транспорт з кондиціонером, перегляд добірки документальних фільмів, карти маршруту, іменні сертифікати про відвідування Чорнобильської зони відчуження.

Ціни на поїздки коливаються й залежать, за твердженням провайдера, від кількості туристів у групі. Вартість, заявлена на сайті, стартує з 29 доларів. Однак таблиця на найближчі передсвяткові дні демонструє трохи вищі ціни.

Обід або вечеря у місцевій їдальні коштують у межах 5 доларів. В магазинах є можливість придбати дозиметри, сувеніри, книги. Орендувати дозиметр при необхідності можна за 10 доларів. Однак гіди радять дозиметр все ж при собі мати, тому що без нього неможливо зрозуміти сутність перебування у зоні відчуження.

Компанія-провайдер переконує, що доза радіаційного опромінювання на туристичному маршруті не перевищує норму та навіть є нижчою за рівень радіації у салоні літака чи під час проходження рентгену.

Представник однієї з екскурсійних компаній розповів, що цьогоріч через ювілейну, так би мовити, дату велика кількість охочих бажають відвідати зону відчуження саме 26 квітня. У 2016 році, до 30-ї річниці з моменту вибуху, значно зросла кількість іноземних туристів та журналістів, які запланували подорож до Чорнобиля. Та й загалом щороку відвідати зону Чорнобильської АЕС виявляють бажання все більше й більше людей. Невдовзі цей напрямок вже можна буде назвати популярним туристичним маршрутом.

Варто знати туристу

Кожен турист мусить мати при собі паспорт, без цього документу відвідувачів до Чернобильської зони категорично не пропускають. Мандрувати зоною відчуження за правилами мають лише особи, котрі досягли 18-річного віку. 

Організатори екскурсій радять вдягатися у зручний одяг, який покриває усе тіло - навіть влітку. З собою варто взяти парасолю та запасні шкарпетки на випадок роси. Взуття повинно бути водонепроникним та зручним, оскільки ходити доведеться багато. У дорогу необхідно взяти їжу, воду та особисту аптечку.

Туристи допускаються до подорожі, якщо не мають важких захворювань, що є протипоказанням для подібного маршруту, та не перебувають у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. У разі невиконання вимог організатори грошовий внесок не повертають та скарги не приймають. Чорнобильська зона не є сприятливою для відпочинку, оскільки має коливання радіаційного фону, аварійні будівлі та інші чинники. Тому турист підписує папери, у яких відповідальність за своє здоров'я та загальний стан бере на себе особисто.

Також під час відвідування існує ряд обмежень на свободу дій відвідувачів:

*  Не рекомендується на відкритому повітрі курити і приймати їжу.
*  Не рекомендується торкатися до будівель і споруд, а також до рослин і тварин.
*  Не рекомендується сідати і ставити будь-які предмети на землю.
*  Не рекомендується пити воду з наземних джерел, що знаходяться на території зони відчуження.
*  Категорично забороняється виносити і вивозити із зони відчуження будь-які предмети.

Попри низку заборон, небезпеку, специфічність туристичного маршруту та досить немалі ціни, охочих відвідати Чорнобильску зону знаходиться чимало. Очевидно, туристів манить ореол таємничості, тому переважує бажання все побачити на власні очі. Ті, хто вже відвідав Чорнобиль та Прип'ять, виказують захоплення та незабутні враження. Адже це унікальна історія, це музей артефактів й часу, котрий зупинився на 30 років. Тому цікавість туристів до Чорнобильської зони відчуження, без сумніву, лише зростатиме. Хоча історична зона, на жаль, поступово занепадає...

Більше про Україну читайте тут.

Яна Катасонова