Україна
18 жовтня 2015
В Україні з'явиться нове мито на авто
Додаткові податки платитимуть покупці російських автомобілів.
news-image

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила ввести додаткові мита на російські авто. У комісії вирішили, що від російського імпорту все ж необхідно захищатися додатковим митом у розмірі 10-17%, повідомляє «Єдність».

Як повідомляється, розгляд з приводу необхідності введення додаткових мит тривав рік і півтора місяці. Він був розпочатий після скарги українських автовиробників, виступала від їх імені асоціація «Укравтопром». Там вказували, що російський уряд надавав власним автопрому різноманітні преференції в рамках державних програм «Автомобільна промисловість» та «Розвиток промисловості і підвищення її конкурентоспроможності».

В результаті, в Україну російські машини поставлялися за заниженими цінами, і місцевий автопром виявився в невигідному становищі. Зокрема, це заважало можливому збільшенню цін на легкові автомобілі національного товаровиробника, яке, в іншому випадку, мало б місце, йдеться у скарзі «Укравтопрому».

На українському ринку російський автопром представлений марками ВАЗ, ГАЗ, УАЗ та іншими. У разі прийняття мит можна очікувати повного витіснення цих марок з ринку, адже вже зараз справи у них йдуть кепсько. Так, за даними «Автоконсалтингу», АвтоВАЗ за 9 місяців продав 600 автомобілів, зайнявши 2% ринку і показавши негативну динаміку в 70%. УАЗ за той же період продав лише 10 позашляховиків.

На український ринок поставляються і інші моделі російської збірки: VW Polo Sedan, Hyundai Accent, Kia Rio, деякі моделі Peugeot, Nissan. Проте в їх випадку імпортеру доведеться лише налагодити поставку з іншої країни, щоб піти від додаткового мита.