Події
9 серпня 2020
В уряді визначилися, як школи працюватимуть в «червоних зонах» з 1 вересня
Карантин вводитимуть такий самий, як при інших епідеміях
news-image
В регіонах, де Державна комісія вводитиме «червоні зони», — тобто найвищий рівень обмежень через значний рівень поширення коронавірусу, школи відправлятимуть на карантин, а потім знову відкриватимуть.

Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, пише «Є!».

Він каже, що карантин вводитимуть такий самий, як при інших епідеміях.

Наприклад, коли епідемія грипу або якась інша інфекція, то закривають школи на 2 тижні, діти вчаться вдома дистанційно, а потім знову йдуть у школу, — розповів прем’єр.

Водночас він наголосив, що з 1 вересня в Україні почнеться «нормальний навчальний рік». Для цього уряд провів усі необхідні заходи та запустив відповідні процеси в областях. Контролюють їх виконання голови ОДА, каже Шмигаль.

Це важливо. Тому що люди переживають. Є якісь спекуляції, маніпуляції, що всі будуть вчитися вдома, що соціалізація дітей не відбудеться. Є маса прохань: пустіть хоч в перший клас хоч на один день дітей, щоб діти побачили, що це таке. Ні. В нас навчальний рік починається 1 вересня, — переконує прем’єр.

Як працюватимуть школи з 1 вересня?

Правила роботи шкіл в умовах пандемії вже розробили у МОН. Щоб розпочати навчальний рік з 1 вересня, українські школи повинні забезпечити дотримання соціальної дистанції та правил гігієни. Педагогам рекомендують спілкуватись з батьками переважно дистанційно, а учням із захворюваннями дихальної та імунної систем рекомендовано вчитись дистанційно або на екстернаті.

Усі школи необхідно забезпечити дезінфікуючими засобами і масками, обладнати місця для обробки рук, створити умови для соціального дистанціювання.

Для дотримання соціального дистанціювання МОН рекомендує:

  • відкрити кілька входів
  • збільшити відстань між партами
  • використовувати розмітку на підлозі для організованого руху коридорами
  • використовувати великі приміщення — актові зали та коридори, адаптовані для потреб навчання
  • проводити заняття на відкритому повітрі
  • встановити гнучкий графік занять для різних категорій учнів

Крім того, школам рекомендують закріпити за класами окремі навчальні кабінети, а вчителям — мінімізувати фізичний контакт з учнями. Керівництво шкіл може запровадити гнучкий навчальний процес з можливістю перенесення термінів канікул, початку і завершення семестрів з урахуванням епідеміологічної ситуації.

Робота груп продовженого дня має бути організована з урахуванням тимчасових рекомендацій головного державного санітарного лікаря. Учнів з хронічними легеневими хворобами, розладами імунної системи, цукровим діабетом рекомендують перевести на екстернат або дистанційне навчання.

Раніше стало відомо, що до Мінська напередодні виборів стягнули військову техніку

Читайте також: У Луцьку і Тернополі знову зупинятимуться потяги: список