Голландець організував на Сумщині бізнес із вирощування салату
На сьогодні в господарстві Ван Сайенів салатна зелень та пряні трави вирощуються в теплиці площею 500 квадратних метрів.
news-image

Салати на Сумщині вирощує голландець Анне Фредерік Ван Сайен та його дружина – сумчанка Наталя. Про це повідомляє agrotimes.ua.

Продукція зареєстрованої ними торговельної марки Zakroma незмінно популярна серед споживачів, а з початком карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією Covid-19, її популярність навіть зросла.

Як розповідається, агроном за освітою, 39-річний Анне Фредерік вперше прибув до України у 2000-му році. Тоді його як фахівця, що спеціалізується на вирощуванні овочів у закритому ґрунті, запросило підприємство «Сумихімпром». Молодий спеціаліст допомагав налагодити виробництво овочевої продукції в тепличному господарстві.

У себе на батьківщині Анне Фредерік працював на одному з найбільших тепличних комбінатів, виробничі майданчики якого розміщені в різних куточках Голландії, а також в інших країнах –– Великобританії, Іспанії. Йому доводилося консультувати фахівців із вирощування овочів у закритому ґрунті ледь не по всьому світу.

Бізнес на городі

Свій зелений бізнес подружжя розпочало на невеликому городі в приватній господі, що належала батькам Наталі –– на околиці Сум, у Косівщині. Тут збудували першу теплицю площею 500 квадратних метрів. 

«Ми одразу зосередилися на вирощуванні салатної зелені, – розповідає Анне Фредерік. – Якщо, скажімо, для повноцінного врожаю огірків треба відповідне освітлення і температурний режим на рівні мінімум 20–22 °С, то салат нормально почуватиметься і за температури 10 °С, хоча й ростиме повільніше».

На сьогодні в господарстві Ван Сайенів салатна зелень та пряні трави вирощуються в теплиці площею 500 квадратних метрів. Ще одна теплиця площею 1500 квадратів, на жаль, настільки сильно постраждала під час граду кілька років тому, що відновлювати її полікарбонатне покриття стало економічно невигідним. Зараз використовують пошкоджену теплицю для вирощування зелені за технологіями відкритого ґрунту. Разом із земельною ділянкою, яка з нею межує, сумарно площа відкритого ґрунту в господарстві становить 3000 квадратних метрів.

Вирощують салати круглий рік  постачають у торговельні мережі країни.

Нагадаємо, Рада у першому читанні підтримала збільшення штрафів у 150 разів за викидання сміття з вікон транспорту. У 15 разів можуть зрости штрафи за викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей вагонів поїздів, прохід по залізничних коліях у невстановлених місцях.

Як ми писали, на Волині випробували український подрібнювач сміття. У місті Володимир-Волинський провели презентаційне випробування двохвального промислового подрібнювача Impaktor 250.

До речі, Німеччина інвестує в екопроєкти на Сумщині. Екопроєкти впроваджуватимуть на території Деснянського біосферного резервату — природоохоронної території, затвердженої рішенням ЮНЕСКО.

Читайте також:Кулеба закликав не вигадувати нових обмежень між державами через коронавірус