Суспільство
5 серпня 2020
У Канаді створюють онлайн-енциклопедію старовинних українських пісень
Сторінки сайту матимуть вигляд артколажів з інтерактивною мапою різних етнічних регіонів України, зокрема Крим, представлених десятьма пісенними жанрами кожен.
news-image

У Канаді українська співачка Марічка Марчик створює онлайн-енциклопедію старовинних українських народних пісень.

Про це пише Укрінформ.

«Це буде безкоштовна та доступна енциклопедія, до якої увійдуть унікальні архівні аудіоматеріали, які фольклористи багато років збирали у різних регіонах України. Там будуть рідкісні пісенно-археологічні зразки, які подеколи існували лише в одному селі і пішли у забуття з останнім носієм традиції», – зазначила Марчик.

Крім того, на вебсторінці енциклопедії можна буде знайти:

ноти і тексти пісень — українською і транслітеровані латиницею,

матеріали українською та англійською мовами,

відеоуроки, щоб люди з різних країн змогли долучитися до української пісенної традиції.

Планується, що сторінки сайту матимуть вигляд артколажів з інтерактивною мапою різних етнічних регіонів України, зокрема Крим, представлених десятьма пісенними жанрами кожен.

Першу частину енциклопедії презентують і відкриють для використання вже навесні 2021 року. Протягом року, доки формується архів, Марчик викладатиме відеоуроки старовинних українських пісень на сторінках «Balaklava Blues» у Фейсбуці та Ютубі.

Музикантка сподівається, що матеріали енциклопедії вже наступного року внесуть як посібник до освітньої програми шкіл в Україні і діаспорі.

За словами Марчик, масштабний проєкт створюється за підтримки Українсько-канадського дослідчо-документаційного центру (Канада) та Проблемної науково-дослідної лабораторії етномузикології Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського.

Марічка Марчик – українська співачка, солістка проєкту «Balaklava Blues», у минулому — гуртів «Божичі», «Сонцекльош», «Куку Шанель». Нині зі своїм чоловіком Марком, лідером музичного гурту «Lemon Bucket Orkestra», мешкає у Торонто.

Нагадаємо, на Тернопільщині оновлять перший в Україні «лемківський» музей. Музей лемківської культури і побуту у Монастириськах – комплекс "Лемківське село" – перший і наразі єдиний в Україні музей лемківської культури та побуту.

Як ми писали, українець заснував музей селфі в США. Людям потрібно щось нове, кольорове і яскраве. Всі розуміють, що сучасна молодь – це покоління Instagram.

Також стало відомо, що у Києві з'явиться віртуальний музей Івана Франка. Реалізація такого проєкту допоможе актуалізувати постать І. Франка в суспільстві, популяризуватиме історико-культурне надбання в Україні та за кордоном, сприятиме збереженню культурної спадщини Івана Франка і його родини.

Читайте також:В Києві з'явиться віртуальний музей Івана Франка