Суспільство
3 серпня 2020
Лучанка облаштувала компостер на балконі багатоповерхівки
Ідею з компостуванням Катерина Салівончук-Кушнірук підгледіла, ще 6 років тому у друзів, які живуть у Франції та Німеччині.
news-image

Катерина Салівончук-Кушнірук на балконі у Луцьку поставила спеціальну ємність для компостування. У ній вже півтора року ферментує органічні відходи, передає Суспільне.

Жінка пояснює: компостування — це збір органічних добрив, що утворилися внаслідок розкладання органічних речовин мікроорганізмами. Спеціальне компостне відро стоїть на балконі лучанки, вартує 220 гривень.

Запаху від відра немає. Якщо ж ви відкрили кришку, то запах буде”, – розповідає Катерина Салівончук-Кушнірук.

Ідею з компостуванням Катерина Салівончук-Кушнірук підгледіла, ще 6 років тому у друзів, які живуть у Франції та Німеччині. Там компостування відбувається на муніципальному рівні, – розповідає жінка.

У компостне відро родина скидає рештки овочів, не засмачених каш, лушпиння, яйця, чай та каву. Усе, крім решток м’яса і риби. Для пришвидшення процесу бродіння до компостного відра Катерина Салівончук-Кушнірук додає спеціальні препарати. Вони розсипчасті – це висівки. На висівках вирощені корисні бактерії, що здійснюють ферментацію.

Разом із компостуванням у родині почали сортувати усе – скло, папір, пластик. А добривом, яке утворюється в компостному відрі лучанка удобрює рослини на клумбі біля багатоповерхівки.

Нагадаємо, штрафи за псування та забруднення сільгоспземель збільшили у десятки разів. Верховна Рада України прийняла законопроект № 2207–1 д “Про управління відходами”.

Як ми писали, у Харкові з’явиться міська станція сортування і майстерня з переробки пластику. У майстерні з переробки пластику будуть наочно демонструвати, як з уже непотрібного пластику можна зробити різноманітні вироби – від чохлів на телефони до елементів декору.

Читайте також:На Харківщині пенсіонер організував збір батарейок на переробку