Події
29 липня 2020
СБУ затримала двох чоловіків, які закладали вибухівки у Києві
Також в одного з затриманих знайшли пристрої, які використовувались для виробництва вибухівки.
news-image
Служба безпеки України затримала двох чоловіків, які причетні до серії вибухів у Києві, які сталися упродовж липня.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За попередньою версією слідства, учасники групи за допомогою саморобних вибухових пристроїв влаштували вибух біля входу на станцію метро «Шулявська» та у житловому будинку на Подолі.

Зокрема, затримані причетні до вибухівки біля метро «Мінська», яку правоохоронці знешкодили, та ще одного пристрою на сортувальній станції.

В СБУ заявили, що після першого вибуху правоохоронці отримали вимоги від зловмисників. Вони вимагали перерахувати їм 50 біткоїнів, орієнтовно вартістю у 500 тисяч доларів, на електронний гаманець із зашифрованим повідомленням у вигляді QR-коду.

Під час обшуків у підозрюваних виявили мобільний телефон, на якому є QR-коди аналогічні тим, які залишили на місцях вчинення вибухів. Також вилучили інший мобільний, з якого дзвонили до інтернет-магазину для замовлення wi-fi модулів, якими оснащували вибухові пристрої.

Також в одного з затриманих знайшли пристрої, які використовувались для виробництва вибухівки.

Затриманим висунули підозри за ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу — терористичний акт. У разі доведення вини їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, упродовж липня у Києві сталося декілька вибухів. Так, 17 липня біля станції метро «Шулявська» стався вибух. Тоді постраждали четверо людей.

 20 липня співробітники сміттєпереробного підприємства під час сортування сміття виявили пристрій, схожий на вибухівку. А 27 липня вибух стався у житловому будинку на Подолі. 

21 липня у Києві замінували площу біля станції метро «Мінська». Правоохоронці тоді знешкодили вибухівку.

Також повідомляли як відбувалося захоплення і звільнення заручників у Луцьку.

Раніше у Києві також «замінували» Ocean Plaza.

Активіст Шабунін повідомив про підпал його будинку.

Читайте також:Поліція посилила заходи безпеки у дев'яти регіонах