Події
24 липня 2020
Затонулому судну в Одесі дадуть статус катастрофи: знову витекла нафта
Бонові загородження не змогли запобігти розливу: неправильно встановлені, вони опускаються під воду і пропускають верхній шар води з плівкою.
news-image

В Одесі розпочинається операція з викренювання судна "Делфі", яке сіло на мілину і є джерелом постійного забруднення моря.

Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій у Facebook та заступник начальника Державної екологічної інспекції в Одеській області Віталій Караулов, якого цитує "Думская"

За словами Криклія спочатку цим підйомом корабля займатиметься судновласник, а з 27 липня операція переходить під контроль Адміністрації морських портів. Крім цього 26 липня планується засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуація, щоб визначити подію техногенною катастрофою та дати можливість АМПУ рухатись за пришвидшеною процедурою і не втрачати час на бюрократичні процедури.

Зі зміною виконавця зміниться і підхід. Всі налаштовані швидко прибрати цей металевий брухт з міського пляжу", - сказав Криклій.

Також він спростував інформацію про проведення тендеру у жовтні. За його словами, АМПУ оголосила стандартну процедуру виходячи з діючих норм законодавства, але вже з неділі отримають всі необхідні інструменти для скорочених процедур.

Водночас заступник начальника Державної екологічної інспекції в Одеській області Віталій Караулов повідомив, що вранці 24 липня фахівці відомства виявили новий витік нафтопродуктів із судна. Фахівці виявили пляму площею майже 7,5 тисячі квадратних метрів.

Бонові загородження не змогли запобігти розливу: неправильно встановлені, вони опускаються під воду і пропускають верхній шар води з плівкою.

Пізніше пляма пішла в бік берега на пісок пляжу.

 Це вже друга спроба підняти судно. 

Нагадаємо: 22 листопада 2019 року поблизу Одеси сів на мілинутанкер "Делфі", власник якого не дозволяв екіпажу залишити судно, а рятувальні катери не могли підійти до нього через шторм. Тоді повідомлялося, що на борту немає вантажу, який би загрожував екологічній ситуації Одещини. Але судно не мало відповідних реєстраційних документів.

Зазначимо, що в Одесі різко зросла кількість хворих на гострі кишкові інфекції

Раніше повідомляли, що вода на узбережжі Одеси раптово згустилася, як кисіль, і стала смарагдовою.