Війна
23 липня 2020
Юрій Бутусов: «Коли вся увага була зосереджена на подіях в Луцьку, справжня трагедія відбулася на Донбасі»
На думку експерта, президент Володимир Зеленський повинен записати два важливих звернення, задати питання, на які треба отримати відповіді по двох терористичних акціях.
news-image

Український журналіст, головний редактор сайту Цензор.нет та оглядач Дзеркала тижня, Юрій Бутусов, на своїй сторінці у Фейсбук розповів про те, що коли два дні тому уся увага була зосереджена на подіях в Луцьку, справжня трагедія відбулася на Донбасі.

Людяність не може бути вибірковою. Днями найбільшу увагу було привернуто до Луцька, але справжня трагедія сталася на Донбасі. Один український воїн загинув від ран, ще одне тіло нашого загиблого вдалося забрати з рук противника. Сьогодні ми побачили, що президент Зеленський здатний дуже швидко здійснювати добрі вчинки заради порятунку життя заручників, і це гідно поваги", - пише журналіст.

Як стверджує Бутусов, президент Зеленський заявив, що взяв на контроль і ситуацію із загибеллю морпіхів 13 липня в Зайцевому, і ситуацію в Луцьку. 

І треба показати тепер, що це таке відповідати за ті життя, життя підлеглих Верховному Головнокомандувачу бійців, які йому врятувати не вдалося. Відповідати треба перш за все за провали. "Людяність не може бути вибірковою", пан президент. Сьогодні справжні російські терористи передали тіло третього вбитого ними морського піхотинця ЗС України, який зник 13 липня у час спроби дістати тіло командира взводу Дмитра Красногрудя, який підірвався на міні. Чотири доби пройшло, перш ніж тіло третього виявив противник в околицях Зайцевого. На жаль, всі спроби знайти своїх нашими силами виявилися безуспішними, хоча судячи з місця загибелі третього, він загинув не відразу, і були шанси його врятувати. Всі мовчали під час пошуків, щоб не заважати роботі, але зараз мовчати неприпустимо - треба публічно розібратися в тому, що сталося. Люди гинуть на війні, так відбувається, але розібратися треба як в ході даної операції, так і в причині провалу пошуків пораненого", - стверджує Юрій Бутусов.

На думку експерта, президент Володимир Зеленський повинен записати два важливих звернення, задати питання, на які треба отримати відповіді по двох терористичних акціях.

По-перше, справа по луцькому терористу повинна бути передана в СБУ. І треба дізнатися - звідки зброя, гранати у терориста. З ким він контактував за останній рік як мінімум, чи не було у нього замовників, натхненників, хто був в колі його контактів. Зрозуміло, він повинен отримати без будь-якого жалю великий термін. А по-друге, президент зобов'язаний записати звернення і задати питання по ще більш значущу трагедію - загибель трьох морських піхотинців і провал пошукової операції. У чому причина провалу спроби двох груп витягнути загиблого розвідника? Чому це призвело до загибелі ще двох бійців? Як була організована їх підготовка і управління? Яка роль і відповідальність ОБСЄ і військового командування? Що було зроблено для пошуків? Які сили були залучені для обстеження району, яке число безпілотників, інших засобів розвідки?", - аргументує свою думку журналіст.

Події в Луцьку обернулися витраченими нервами заручників і тих, хто їх витягав. Війна з російськими терористами в Зайцевому забрала життя трьох прекрасних людей. 

Ми не маємо права їх забути. Ми стаємо сильнішими, коли чесно називаємо проблеми і робимо з них правильні висновки, і ми стаємо слабкими і безпорадними, коли боїмося відповідальності і коли боїмося називати проблеми своїми іменами. Мені написали ряд військовослужбовців 137-го батальйону свою версію того, що сталося, я дивився відео з камери Миколи Іліна, про це треба написати, так що якщо хтось ще володіє інформацією з числа учасників - сподіваюся на контакт, щоб зробити об'єктивні висновки з ситуації", - резюмував свій допис Юрій Бутусов.

Нагадаємо, окупанти вбили українського військового на Донбасі. Поблизу населеного пункту Шуми ворог застосував автоматичні станкові гранатомети, стрілецьку та снайперську зброю.

Також стало відомо, що у МВС пояснили, чому штурм автобуса в Луцьку почали після того, як затримали зловмисника та вийшли заручники. Геращенко посилається на особливості «методики проведення спецоперацій».

Як ми писали, близько 22 години 21 липня відбувся штурм автобуса працівниками силових структур. Всіх заручників звільнили, терориста – затримали. 

Читайте також:«Луцький терорист» мав спільників, деяких уже затримали - Аваков