Зеленський хоче створити в Україні програму з трансплантації органів
Україні потрібна система трансплантації органів, яка дозволить робити трансплантації громадянам і не відправляти їх за кордон.
news-image

Президент Володимир Зеленський хоче за найближчі два роки створити в Україні програму з трансплантації органів. 

Про це він сказав на зустрічі з представниками бізнесу Волинської області 9 липня, передає «Дзеркало тижня».

Колишній заступник Міністра охорони здоров’я Михайло Загрійчук заявив Зеленському, що Україні потрібна система трансплантації органів, яка дозволить робити трансплантації громадянам і не відправляти їх за кордон. На операції з трансплантації органів українцям за кордоном, за словами Загрійчука, зараз витрачається 1,2 млрд грн, яких достатньо для лікування 400 людей при реальній потребі у 10 тисяч.

Система — це не точкові трансплантації, а існування всіх видів по всій країні. І задоволення потреби. Ми не знаємо орієнтовно навіть скільки людей потребують» — сказав Загрійчук.
Ця програма, про трансплантацію, я готовий, зробімо це. Я зрозумів, які кошти — 3-4 мільярди. Ми зробимо все, щоб знайти ці кошти. І якщо ви говорите і це можливо зробити за два роки — побудувати в Україні — зосередьмося саме на цій програмі», — сказав Зеленський.

Нагадаємо, у грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила, а Зеленський підписав закон, що регулює питання трансплантації органів і тканин в Україні.

Також у Верховній Раді попередньо підтримали законопроєкт, який передбачає відтермінування запуску Єдиної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) до 1 січня 2021 року.

Питанням трансплантації в Україні буде займатися окремий орган. Цей орган також буде займатися питаннями лікування за кордоном.

Кабінет міністрів України вже затвердив тарифи на операції з трансплантації органів.

Читайте також:Львівські хірурги вперше провели операцію з пересадки серця