Україна
5 липня 2020
Головні новини за минулий тиждень
Читайте про головні новини за минулий тиждень
news-image

Журналісти інфопростору «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за минулий тиждень.

З 1 вересня в Україні зросте мінімальна зарплата

На виконання завдання Президента уряд визначив графік підвищення мінімальної заробітної плати в Україні

Президент Володимир Зеленський поставив завдання Кабінету Міністрів підвищити рівень мінімальної заробітної плати в Україні.

Київ посилив карантинні заходи

У Києві обмежили час роботи закладів громадського харчування та розважальних, зокрема кінотеатрів, до 22 години. Мер міста наголосив, що ці обмеження вимушені і спрямовані на стримування поширення коронавірусного захворювання. 

Голова Нацбанку написав заяву про звільнення

Голова Національного банку України Яків Смолій у середу, 1 липня, написав та подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням. Причиною цього рішення Смолій назвав «систематичний політичний тиск».

Зеленський скасував кримінальну відповідальність за нетверезе водіння 

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який скасовує кримінальну відповідальність за кермування автомобілем у нетверезому стані, який вступив в дію напередодні. Законопроєкт про кримінальну відповідальність ухвалили ще восени 2018 і він повинен був набрати чинності 1 січня 2020 року, але парламент відклав це на 6 місяців, до 1 липня. Відтак з 1 липня він набув чинності, але фактично працювати не буде, бо президент Зеленський підписав новий закон, який заміняє старий, і у ньому вже немає кримінальної відповідальності за кермування автомобілем у нетверезому стані. Водночас кримінальну відповідальність, яку вже скасовано, схвально оцінювали в Міністерстві внутрішніх справ. 

В Києві протестують проти примусової вакцинації 

В Києві під стінами МОЗ проходила Всеукраїнська акція "За сім'ю! За права дитини! Проти медичної тиранії". Кореспондент інфопростору «Є!» перебував на місці подій. Організатором акції виступає ГО "Вакцинація: Вільний вибір" з юридичною адресою в м.Одеса. Активісти протестують проти законопроєкту № 3625 від 10.06.2020, який наразі опрацьовується в комітеті, та проти довідки форми №026 «Медичний висновок про допуск/недопуск дитини/абітурієнта до відвідування закладу освіти, оздоровлення та відпочинку». Без такої довідки дитину не прийматимуть в садок чи школу, а видається вона тільки дітям, які мають усі щеплення.

За словами активістки, даний законопроєкт дозволяє лікарям вирішувати робити щеплення дитині чи ні. Батки не будуть в праві приймати таке рішення.

Активісти закликають і наголошують на тому, щоб був вільний вибір людини вакцинуватись чи ні, а не насильницьке медичне втручання, яке може призвести до каліцтва або ж навіть до смерті, за які ніхто ніколи не ніс і не несе відповідальності.

Штрафів за прострочені на карантині кредити не буде

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що забороняє банкам вимагати штрафи або пеню за прострочені на карантині кредити. Зазначається, що Закон «Про внесення змін до Господарського кодексу України та Цивільного кодексу України щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами (позиками) у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19)» 91-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 16 червня 2020 року, захищає позичальників від нарахування штрафів і пені за кредитами в період карантину та у 30-денний строк після його завершення.  

Рейтинг довіри Зеленському вперше став негативним

Серед опитаних Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 45% респондентів не схвалюють дії і заяви президента Володимира Зеленського після того, як за даними КМІС на вересень-жовтень 2019 року 64% опитаних в тій чи іншій мірі схвалювали дії і заяви президента Володимира Зеленського.  

Оцінюючи дії органів влади в травні-червні цього року, 38% відповіли, що схвалюють дії і заяви Зеленського.

Як ми писали раніше, в Україні готують пілотний проєкт закриття шахт за німецьким досвідом — Міненерго

Читайте також: Зеленський обіцяє дати квартири морякам із Криму, які залишилися вірними Україні у 2014