Мобільним операторам України дозволили в 10 разів збільшити потужність станцій
Раніше санітарні норми електромагнітного випромінювання становили 10 мкВт/кв.см, то зараз вони підвищені до 100 мкВт/кв.см
news-image

Відмінна новина для українців: з’явилося більше можливостей поширити високошвидкісний інтернет четвертого покоління на всю країну, пише «Є!», з посиланням на gsminfo.com.ua.

Це стало реальністю завдяки тому, що мобільним операторам в нашій країні дозволили десятикратно збільшити потужність своїх станцій. Якщо раніше санітарні норми електромагнітного випромінювання становили 10 мкВт/кв.см, то зараз вони підвищені до 100 мкВт/кв.см – відзначимо, що це стандартна європейська норма. Дане рішення було прийнято першого липня, в ході розгляду розпорядження «Про внесення змін до плану заходів з дерегуляції господарської діяльності та поліпшення бізнес-клімату». Тепер Міністерство охорони здоров’я зобов’язано до кінця другого кварталу поточного року переглянути свій наказ № 239 від 1 серпня 1996 року «Про затвердження Державних санітарних правил і норм».

Підвищення санітарних норм – чи не небезпечно це?

Багато скептиків побоюються, що підвищення санітарних норм, яке призведе до посилення ЕМІ більш ніж у десять разів, викличе проблеми зі здоров’ям у простих громадян. Проте, експерти з Міністерства охорони здоров’я і Кабінету міністрів заспокоюють тих, хто розділяє ці страхи: навіть збільшені норми ЕМВ в нашій країні будуть куди менше, ніж в Європі. У країнах Європейського Союзу встановлено, що для діапазону 900 МГц максимальна потужність без шкоди для здоров’я і навколишнього середовища становить 450 мкВт/кв. см, а для 1800-х радіочастот – 900 мкВт/кв.см. У нас же гранична потужність складе всього 100 мкВт / кв.см.

Небезпеки, як ми бачимо, немає. А чи є користь? Так, безумовно, вважає Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації. Він доклав до проекту кабмінівського розпорядження свою пояснювальну записку. У ній названо три основні причини підвищити потужність мобільних станцій. По-перше, це дозволить, на думку міністра, ефективніше впроваджувати технологію LTE повсюдно в нашій країні. По-друге, стане справою недалекого майбутнього повне покриття всієї території України доступною мобільним зв’язком четвертого покоління. Нарешті, цитуємо міністра, громадяни нашої країни «повсюдно отримають доступ до переваг і можливостей цифрового світу».

Як ми писали раніше, міський голова Умані Олександр Цебрій виступив проти приїзду паломників до міста на іудейський Новий рік

Читайте також: У більшості областей України очікується сильна спека, - синоптик