Ломбарди, страхові компанії та кредитні спілки перейшли під контроль НБУ
Національний банк 1 липня прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг
news-image

Нацбанк 1 липня прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг, що передбачає перехід страхових компаній, мікрокредитувань, ломбардів, лізингу та кредитних спілок під контроль НБУ.

"Спліт" – одна з найбільших реформ на фінансовому ринку і одна з найскладніших, адже вона вимагає одночасно і трансформації Національного банку, і переналаштування учасників ринку, а також паралельно напрацювання концепцій розвитку кожного сегмента небанківського фінансового ринку», – заявив голова НБУ Яків Смолій.

За його словами, «спліт» дає Нацбанку можливість продовжувати забезпечувати фінансову стабільність більш комплексно і ефективно завдяки регулюванню не тільки банківського, а й небанківського сектора.

Про це повідомила прес-служба НБУ, пише «Є!» .   

Модель регулювання і нагляду за фінансовими установами, як і нагляду за банками, буде здійснюватися за ризик-орієнтованим підходом. Регулювання кожного сегмента ринку буде відрізнятися в залежності від того, чи залучає фінансова установа кошти клієнтів.

Головне завдання регулятора – зробити нагляд за діяльністю організацій адекватним тим ризикам, які притаманні діяльності кожної з них. У той же час компанії, які працюють на базі власного капіталу, не відчують надмірної присутності регулятора в свій діяльності, зазначають в Нацбанку.

Додамо, що раніше регуляцією небанківських послуг займалася Нацкомфінпослуг. Згідно з законом, ухваленим 12 вересня 2019 року, її правонаступницею став Нацбанк.

Читайте також: Кабмін оприлюднив постанову про продовження адаптивного карантину: що змінилось.

Читайте також:Уряд планує знизити ставки за іпотекою до 5-7% — Шмигаль