Україна
24 червня 2020
Синоптик розповіла про причини повені на Західній Україні
Причиною повеней на Західній Україні поряд з вирубкою лісів стали сильні затяжні дощі і паводки.
news-image

Причиною повеней на Західній Україні поряд з вирубкою лісів стали сильні затяжні дощі і паводки. Про це пише у Фейсбук синоптик Наталя Діденко.

У зв’язку з складною гідрологічною ситуацією на заході України почастішали зловтішні коментарі, що, мовляв, так їм і треба за вирубку лісів. Справді, ліси нищать жорстоко і справді деякі місцеві мешканці безвідповідально та безсовісно беруть в цьому участь. Але…", - пише синоптик.

Як стверджує Наталка Діденко, на заході країни вже тривалий час ідуть сильні дощі, у зв’язку з чим ґрунт так перенасичений вологою, що зриваються селеві потоки, річки виходять з берегів. Усе це призводить до руйнування інфраструктури, знищення людського майна, худоби, смерті людей.

Природа не вічно може затримувати небезпечні процеси, незалежно від лісистості. За її словами, дощі ллють, з невеликими перервами, уже місяць, а паводки і повені для цих районів – явище типове. Вона нагадала, що у червні 1969 року в басейнах Дністра, Прута, Тиси спостерігався потужний паводок, який вважається найвищим. Подекуди кількість опадів складала 150-250 мм за 24 години (це 1,5-2,5 місячної норми опадів)", - розповіла синоптик.

А в травні 1970 року на території Українського Закарпаття стався сильний паводок, зумовлений інтенсивними дощами, коли рівень води на Тисі підвищився на 5-6 метрів. Тячів тоді затопило, прорвало дамбу, житловий фонд був пошкоджений на 90 відсотків, загинули люди.

Діденко відзначила, "лісів тоді було значно більше".

Нагадаємо, у Чернівцях та на Буковині через опади підтопило вулиці. Внаслідок інтенсивних опадів протягом 22-23 червня, які призвели до ускладнення паводкової обстановки, станом на ранок 24 червня залишаються підтопленими 187 населених пунктів, загинули три особи.

Як ми писали, через паводки на Прикарпатті та Буковині - помаранчевий рівень небезпеки.

Зазначимо, у Карпатах через погодні умови застрягли 18 туристів: рятувальна операція тривалі цілу ніч.

Також ми повідомляли про негоду на Одещині: вода зруйнувала дороги й затопила будинки.

Читайте також:Внаслідок вибуху на Позняках 3 людини загинули, ще 5 отримали травми — ДСНС