Iнтерв’ю
23 червня 2020
Сергій Шахов: «Українська держава має посилити пропаганду на окуповані території»
Україна спроможна повернути окуповані території тільки дипломатично-правовим шляхом.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Сергієм Шаховим, політиком, народним депутатом від групи "Довіра".

Кор.: В Україні посилюються карантинні заходи. Яка ситуація з дотриманням карантину в східних областях - чи немає масового порушення як в Одеських нічних клубах чи Київських електричках? Які заходи контролю додатково застосовуються?

Сергій Шахов: Наскільки ви знаєте, Луганська область в числі 10 регіонів України, які відповідають критеріям ослаблення карантину. В Луганській області один з найнижчих в Україні показник хворих. Ми маємо красномовний приклад Швеції, яка відмовилася від карантину. Нині Швеція фіксує зниження захворюваності на тому ж рівні, що й інші європейські країни, які ввели обмеження. А що робимо ми? Розтягуємо задоволення від карантину?

Переконаний, що певні обмеження нині доцільні. Нам не варто поспішати з відкриттям закладів харчування та спортклубів у закритих приміщеннях. Мусимо продовжити карантин для людей старшого віку. Доцільною вважаю також заборону на масові зібрання. Проте нам необхідно запустити всеукраїнську програму тестування на антитіла та створення банків крові з антитілами.

Мушу визнати, що український народ уже відмінив карантин - ми це бачимо на прикладі Одеси. Будь-які нові рішення про подовження карантину наші громадяни ігноруватимуть. Сьогодні Україну вбиває не сам коронавірус, а реакція уряду на нього.

Кор.: Які гуманітарні проекти зараз проводяться задля реінтеграції окупованих територій? Наскільки реально їх повернути?

Сергій Шахов: Переконаний, Україна спроможна повернути окуповані території тільки дипломатично-правовим шляхом. Повернути наші землі й наших співгромадян можливо, якщо Україна стане успішною державою, зростуть зарплати та пенсії, українці стануть заможнішими та щасливішими. Якщо наші іноземні партнери будуть бачити наші успіхи і продовжуватимуть тиснути політично і санкціями на окупанта.

Українська держава має посилити пропаганду на окуповані території, інформувати про реальні позитивні реформи та підвищення рівня життя. Треба посилити народну дипломатію та розвивати взаємні зв’язки, щоб українці на окупованих територіях на власні очі могли пересвідчитися у розвитку України.

Стратегічними напрямами відбудови Луганщини, на думку нашої команди, є модернізація вугільної промисловості, посилення енергетичної безпеки, відновлення транспортної інфраструктури, зокрема будівництво залізничного сполучення та ремонт основних автошляхів, а також модернізація систем водопостачання й водовідведення.

Але головне питання, яке турбує людей - це встановлення миру. До вирішення питання збройним шляхом можна повернутися у будь-який момент. Треба створити такі умови життя й соціальні блага тут, щоб люди з тимчасово непідконтрольної території захотіли возз’єднання і захотіли жити в мирній Україні.

Саме розвиток підконтрольної українській владі території Луганської області є найкращим сигналом для жителів тимчасово окупованих територій до реінтеграції. Сьогодні кожен успішно реалізований масштабний проєкт сприятиме у боротьбі за уми і серця наших співгромадян, які вимушені жити під керівництвом російсько-окупаційної влади.

Кор.: Депутатська група "Довіра" посилилася трьома народними депутатами. Їх пов'язують з аграрними інтересами в Україні. Чи означає це, що депутатська група "Довіра" обирає аграрний вектор діяльності і над якими саме законопроєктами працює особисто пан Шахов?

Сергій Шахов: До депутатської групи входять депутати-мажоритарники, які постійно зустрічаються з людьми, спілкуються з лідерами місцевого самоврядування, добре знають проблематику. Наша мета - об’єднати однодумців, патріотів рідного краю, компетентних людей на різних рівнях і у різних галузях, в тому числі, аграрників. Проте це далеко не єдиний напрямок нашої діяльності.

Наприклад, група мажоритарників Луганщини - а це Олександр Сухов, Сергій Вельможний - опікуються проблемами Донбасу, розвитком прифронтових регіонів. Ми постійно ставимо питання модернізації шахт та виплати зарплат шахтарям, видобутку власного газу та вугілля. Це дасть поштовх для розвитку не тільки Луганщини, а всієї країни.

Що стосується законопроєктної роботи, то депутатська група «Довіра» та особисто я, розробляємо законопроекти, направлені на розвиток місцевого самоврядування, децентралізацію та фінансову самостійність місцевих громад. Ми, як і раніше, наполягаємо на включенні до порядку денного наших ключових законопроєктів: № 2645-1 та № 2665 щодо застосування РРО, прийняття яких давно вимагає малий бізнес. Законопроєкт № 2825, покликаний підтримати вітчизняних агровиробників.Також ми з колегами підготували законодавчі правки до законів про донорство, які дозволять реалізувати програму національного банку крові з антитілами. Як співавтор законопроєкту № 3636, я виступив щодо необхідності закуповувати лікарські засоби, які можуть полегшити протікання коронавірусної хвороби.

Як стало відомо раніше, у Зеленського анонсували перевірки громадського транспорту та закладів громадського харчування. В нинішніх умовах дотримання масочного режиму в громадських місцях є одним з найбільш дієвих способів боротьби з коронавірусом.

Нагадаємо, Святослав Вакарчук знову йде з Верховної Ради. Після обрання Кіри Рудик головою партії "Голос", Вакарчук, за словами депутатів, практично повністю відсторонився від участі в партійному житті.

Також ми писали, що Рада не схвалила оновлену Програму діяльності уряду. Програму 18 червня на засіданні Верховної Ради підтримали 207 народних депутатів з 226 необхідних.

Читайте також:Голова партії «Голос» Кіра Рудик заявила, що їй не вистачає депутатської зарплати для життя