Україна досягла значного прогресу у покращенні фіскальної прозорості
Україна все ще не відповідає мінімальним стандартам бюджетної прозорості, але досягла значного прогресу на шляху до прозорого і підзвітного бюджетування, завершивши перехід на міжнародні стандарти звітності.
news-image

Україна все ще не відповідає мінімальним стандартам бюджетної прозорості, але досягла значного прогресу на шляху до прозорого і підзвітного бюджетування, завершивши перехід на міжнародні стандарти звітності. Про це йдеться у звіті Державного департаменту США з Фіскальної прозорості, оприлюдненому 15 червня, пише voanews.com

В звіті, який оцінює наскільки уряди у світі надають доступ громадськості до повних і достовірних бюджетних документів та ліцензій на видобуток корисних копалин, зауважується, що 76 з 141 урядів у світі відповідали мінімальним вимогам фіскальної прозорості. Чотирнадцять з 65 урядів, які не відповідали цим вимогам, досягли значного прогресу.

В 2019 році уряд України надав громадськості широкий та легкий доступ до даних бюджету та боргових зобов‘язань, включаючи онлайн, йдеться у звіті.

Серед факторів, які могли б ще більше покращити прозорість бюджету в Україні, у звіті відзначили проведення незалежного аудиту позабюджетних рахунків, видання та впровадження сучасного нормативного акта щодо контрактів з видобутку корисних копалин.

Фіскальна прозорість спонукає до більшої підзвітності уряду, надаючи громадянам доступ до бюджетів, допомагаючи краще поінформувати громадську дискусію, йдеться у заяві Держдепу з нагоди видання звіту.

Як ми писали, у Мінфіні розраховують відмовитись від кредитів МВФ до 2023 року. Міністр фінансів Сергій Марченко сподівається, що Україна зможе вже у 2022 році відмовитись від кредитування Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, аналітики прогнозують зростання курсу долара. Після отримання першого траншу МВФ та макрофінансової допомоги ЄС, ймовірно, спекулянти, які заробили на зміцнення гривні, вирішили зафіксувати прибуток, це і викликало ослаблення за останні дні.

До речі, уряд очікує зростання української економіки з 3-го кварталу. Уряд не передбачає глобального обвалу економіки.

Також стало відомо, що на економіку чекає найбільше падіння з часів Другої світової війни. Світовий банк прогнозує падіння світової економіки на 5,2% у 2020 році у зв'язку з пандемією COVID-19.

Читайте також:Аналітики прогнозують зростання курсу долара