Суспільство
11 червня 2020
У Львові відкрили перший науковий парк
Пріоритетними напрямками роботи парку є нові та відновлювальні джерела енергії, машино- та приладобудування, ресурсоощадні технології, мікроелектроніка, телекомунікації, вдосконалення хімічних технології та інше.
news-image

У Львові відкрили перший в області науковий парк SID City на базі Львівської політехніки, який займатиметься науково-технічною та інноваційною діяльністю, а також втіленням в життя результатів наукових досліджень та отриманням прибутку від цього, пише місцеве видання Захід нет.

Науковий парк зареєстрували 5 червня, його юридична назва – ТОВ «Науковий парк Національного університету «Львівська політехніка», брендова – SID City. Засновниками парку є сам університет та низка приватних компаній, зокрема корпорація «СофтСерв», ТДВ «Гал-Кат», ТОВ «Компанія з управління активами «Роял-Стандарт», а також громадська організація «Тех Стартап Скул», яка є школою стартапів університету. Статутний капітал становить 3,12 млн грн, він є найбільшим серед інших наукових парків країни.

Як повідомив під час презентації проекту директор SID City Назар Подольчак, науковий парк складатиметься з трьох локацій загальною площею 27 тис. м2. Зокрема, на вул. Городоцькій, 286 розташовуватиметься виробничий майданчик, на вул. Академіка Колесси, 2 – комплекс, що розвиватиме ІТ-напрямок та біотехнології, на вул. Князя Романа, 3а облаштують креативний комплекс. Також науковий парк має 7,5 га вільної землі, на яких в майбутньому планують звести нові об’єкти наукового парку.

Наша головна ідея – розвиток інновацій шляхом створення наукового середовища. Традиційно вважається, що науковий парк об’єднує науку та бізнес. Ми хочемо зробити так, щоб він починався з науки та закінчувався на логістиці, себто на кінцевому споживачеві послуг та продуктів», – зазначив голова SID City Назар Подольчак.

Пріоритетними напрямками роботи парку є нові та відновлювальні джерела енергії, машино- та приладобудування, ресурсоощадні технології, мікроелектроніка, телекомунікації, вдосконалення хімічних технології та інше.

За словами Назара Подольчака, найближчим часом парк має укласти угоди про спільну діяльність з українськими та іноземними інвесторами. Усі компанії, які долучаться до SID City, матимуть гарантовані державою пільги, зокрема під час сплати оренди державного або комунального майна, а також податкові преференції.

Нагадаємо, науковий парк – це організація, що керує потоком знань і технологій між університетами, науково-дослідними установами, компаніями та ринками. Відповідно до закону України «Про наукові парки», їхніми основними функціями є створення нових видів інноваційного продукту та їх комерціалізація, організація та забезпечення виробництва наукоємної, конкурентоспроможної на внутрішніх і зовнішніх ринках інноваційної продукції, сприяння залученню іноземних інвестицій, розвиток міжнародної співпраці у галузі науково-технічної та інноваційної діяльності та інше.

Згідно з даними Міністерства освіти та науки, в Україні станом на початок червня був зареєстрований 31 науковий парк.

Партнерами парку Львівської політехніки є Львівська міська рада, Обласна державна адміністрація, Асоціація випускників університету, «Приватбанк» та львівське представництво Державної інноваційної фінансово-кредитної установи.

Нагадаємо, Україна потрапила до тридцятки технологічних країн. Згідно з дослідженням Startup Ecosystem Rankings 2020, Україна ввійшла у ТОП-30 технологічних країн світу.

Як стало відомо, у Держкіно розповіли, які українські фільми вийдуть у прокат після карантину. Після закінчення карантинних обмежень кінотеатри відкриються і зможуть розпочати сезон з прокату українських фільмів.

Також ми писали, що 90-річна закарпатка, що дрифтувала на кабріолеті та рулила бензовозом, тепер у польоті покерувала літаком (відео). Бабуся Рина хоче стрибнути з парашутом.

Читайте також:На Черкащині відкрили пивзавод