Iнтерв’ю
5 червня 2020
Кадрів достатньо, не достатньо рішучості у Зеленського залучати незалежних професіоналів - Ярослав Юрчишин
Ексклюзивне інтерв'ю з Ярославом Юрчишиним.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Ярославом Юрчишиним, народним депутатом та заступником Голови партії «Голос».

Кор.: Партія Голос стала ініціатором збіру підписів за відставку Максима Степанова та Арсена Авакова. Чому Ви вважаєте, що вони мають покинути свої посади? Кого б Ви хотіли бачити очільниками МОЗ та МВС України?

Ярослав Юрчишин: Сьогодні прийшла інформація з Тернополя, що серед виявлених хворих на коронавірус за минулу добу всі 6-ро медики. Бо у них немає належного захисту. Захисту, яким їх мав забезпечити уряд. Персонально пан Степанов. Який, натомість, не лише зірвав тендер на закупівлю українського хімзахисту за ціною 249 грн за штуку, а пролобіював майже вдвічі дорожчий китайський, а й не зумів добитися того, щоб цей дорогий був поставлений вчасно і у повній кількості. І це лише один випадок, а їх дуже багато: блокування конкурсу на керівника Національної служби здоров’я України, блокування медреформи, тощо. Не припустима ситуація, коли під час епідемії сферою охорони здоров’я опікується людина, пріоритетом якої, так виглядає, є руйнація системи та створення схем.

Щодо Авакова, то аргументи можна наводити чи географічно (Кагарлик, Переяслав, Бровари, 7-ми кілометр, Миколаїв, Мукачево) чи за переліком знущань та смертей, які чи то спричинили його підопічні без реакції міністра на ці злочини, чи які не розслідуються ними. І знову ж таки – замороження реформи.
На місцях цих міністрів мають бути здатні на професійну та незалежну позицію управлінці, які втілювали реформу сфери охорони здоров’я чи патрульної поліції. Таких є достатньо, частина з них проходили співбесіди у Зеленського, частина досі працює в системі МОЗ чи МВС. Кадрів достатньо, не достатньо рішучості у Зеленського, який несе повну відповідальність за уряд, залучати незалежних професіоналів.

Кор.: В Україні є багато антикорупційних органів. Але, попри те, що є багато гучних справ про корупцію, посадок немає. Чи означає це, що в антикорупційних органах присутні корупція, та рєшалово? Чи не час в Україні створити орган який займатиметься розслідуванням корупції в антикорупційних органах?

Ярослав Юрчишин: Запобігання корупції у сфері відання одного органу – НАЗК, боротьба двох – НАБУ та ДБР. Супровід справ – САП, справи топ-корупції розглядає Вищий антикорупційний суд. До 2014 року боротьбою з корупцією займалася і міліція, і прокуратура, і СБУ, і податкова міліція. Тому кількість борців з корупцією з часів Януковича скоротилася в рази.

Тепер щодо результатів. Щоб далеко не ходити – вчора ВАКС остаточно затвердив вирок щодо двох працівників СБУ в Одеській області. Підполковник Максим Галкін та полковник Кузьма Іванов вимагали від намісника Свято-Іверського монастиря Діодора гроші, щоб не притягувати його до кримінальної відповідальності. Вирок 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна в дохід держави. 29 травня – рішення про арешт екс-депутата Микитася або внесення застави у 100 млн. грн., заочний арешт олігарха Олега Бахматюка, який переховується в Австрії. Це рішення лише останього тижня та й то не всі. При цьому треба давати собі звіт в тому, що справи проти топ-корупціонерів і у розвинутих державах (справа Лазаренка в США) розглядаються роками. Як і будь-які складні кримінальні справи.

Нагадаємо, зараз активісти зібралися під стінами ВРУ та вимагають відставки Арсена Авакова.

Раніше повідомляли, що фракція "Голос" збиратиме голоси на відставку Максима Степанова з посади міністра охорони здоров’я.

Також читайте ексклюзивне інтерв'ю з Олесею Яхно.

Читайте також:Мовний протест під Радою. Пряма трансляція